Deze 15 mooie planten zijn makkelijk om te stekken

Wil je meer planten in huis? De goedkoopste manier om meer groen in je huis te brengen is door zelf planten te stekken. Naast dat dit de goedkoopste optie is, is het ook de leukste optie als je het ons vraagt. Verder is het stekken van planten ook zeer duurzaam. Zo komen er geen verwarmde kassen aan te pas en ook hoeven de planten niet vervoerd te worden. Kortom, het is een leuke, duurzame en goedkope manier om meer planten in huis te krijgen. Daarbij komt ook nog eens dat het stekken relatief gemakkelijk is om te doen. 

In dit artikel lees je wanneer je het beste kunt beginnen met stekken, op wat voor manieren je dit kunt doen, wat je van te voren moet weten en hebben wij vijftien planten die makkelijk te stekken zijn op een rij gezet.

De beste tijd voor het stekken van planten

Je kunt het beste planten stekken in de lente. De reden hiervoor is dat er in deze periode voldoende daglicht is om stevige wortels te ontwikkelen. Daarnaast zal de moederplant waar je het stek vanaf haalt snel weer uitlopen. De manier om de planten te stekken kan overigens per plant verschillen. Zo zijn er planten waar je enkel een blad voor nodig hebt om de plant te vermeerderen, maar zijn er ook veel planten waar je een stengel of stam voor nodig hebt. Aan het einde van dit artikel zullen wij de verschillende manieren voor het stekken van planten verder toelichten.  

Stekken op water of grond?

De meeste planten kun je het beste stekken door ze te plaatsen in (stek)grond. Mocht je niet over (stek)grond beschikken, dan kun je ook kiezen voor planten die te stekken zijn op water. Wanneer je voor de laatste optie kiest, is het belangrijk dat je het water regelmatig ververst. Hiermee voorkom je dat er bacteriegroei kan ontstaan.

15 mooie planten die makkelijk te stekken zijn

Hierboven heb je kunnen lezen wanneer je het beste planten kunt stekken. Nu willen we makkelijke planten om te stekken toelichten. Er zullen vast en zeker veel mooie planten ontbreken, maar we kunnen ze helaas niet allemaal vermelden. Hieronder vind je onze vijftien favoriete planten die makkelijk te stekken zijn op een rij.

Pannenkoekplant

We beginnen onze lijst met planten die makkelijk te stekken zijn direct met één van de populairste plant uit deze lijst: de pannenkoekplant. De plant heeft zeer mooie grote bladeren, dunne sprieten en een lange stam. 

De pannenkoekplant produceert twee verschillende soorten stekjes. Ze kunnen namelijk aan de plant zitten of uit de aarde omhoog komen. De manier van stekken hangt af van welke soort stekje je gebruikt.   

Wanneer je ervoor kiest om de stekjes direct van de stam af te knippen, dan dien je deze eerst in het water zetten en op het moment dat hier ongeveer acht wortels aan zitten kun je ze gaan verpotten. 

De stekjes die uit aarde groeien kun je los knippen wanneer deze ongeveer vier centimeter hoog zijn. Soms heeft een stekje uit de grond zelf al wortels en kun je deze verpotten zonder deze eerst in het water te hoeven zetten. Wanneer zo’n stekje nog geen wortels heeft, moet je deze eerst in een beker met water plaatsen. Zorg ervoor dat de bladeren over de rand hangen.

Aloë Vera

De Aloë Vera kwam je ook al tegen in onze lijst met twaalf populaire soorten vetplanten. Het is wereldwijd één van de populairste soorten vetplanten en daarnaast ook zeer makkelijk te stekken plant. En naast dat de plant een ruimte een gezellige sfeer geeft, wordt het sap van Aloë Vera ook gebruikt voor veel medische hulpmiddelen en cosmetica.

De plant creëert zelf kleine, nieuwe plantjes. Je kunt deze uit te pot halen, enkele dagen laten drogen en vervolgens verpotten. Deze uitlopers moet je in een potje zetten met cactusgrond of met potgrond gemengd met wat zand.

Graslelie

Er bestaan vele soorten graslelies en deze hebben allemaal een ander uiterlijk. Wat deze verschillende soorten wel allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat het planten zijn die je makkelijk kunt stekken. Dit kun je op verschillende manieren doen.

De makkelijkste manier om graslelies te stekken is dat de stengels aan het uiteinde van de bladeren te gebruiken zijn. Uit de uiteinde van de bladeren komen nieuwste stekjes voort. Er groeien eerst nieuwe witte bloemetjes aan en wanneer de bloemetjes zijn uitgebloeid, kunnen ze gebruikt worden om te stekken. 

Wanneer een stekje nog geen wortels heeft, dan moet je deze eerst in het water zetten en wachten tot er ongeveer tussen de zes en acht wortels zijn aangegroeid alvorens je ze gaat verpotten. Je kunt een stekje meteen in de aarde zetten wanneer het al wortels heeft.

Ananasplant

De volgende plant die makkelijk te stekken is, is de Ananasplant. Je kunt deze plant op meerdere manieren stekken. De eerste manier is om het bovenste gedeelte van de vrucht (met de toef bladeren) van de plant af te snijden, een aantal dagen laten drogen en ten slot in stekgrond of potgrond gemengd met zand te plaatsen. Echter, de Ananasplant heeft zijn mooie uitstraling voornamelijk te danken aan de vruchten en hier wil je vanzelfsprekend zo lang mogelijk van genieten. Daarom raden we je aan om net voordat de plant afsterft de vrucht af te snijden voor het stekken.

Daarnaast vormt de plant jonge plantjes aan de voet. Deze zou je ook kunnen oppotten. 

Bananenplant 

We hebben het hierboven al gehad over de Ananasplant en de Pannenkoekplant, maar een andere plant met een leuke Nederlandse naam die makkelijk te stekken is, is de Bananenplant. De Bananenplant vormt vanuit de wortelstokken nieuwe uitlopers. Deze uitlopers kun je afsteken en in een pot met aarde zetten. Het enige wat je hoeft te doen is de plantjes regelmatig water te geven en wachten totdat ze zijn uitgegroeid tot een mooie volwaardige plant.

Lidcactus

Op onze website hebben wij een lijst opgesteld met tien soorten cactussen. In deze lijst kom je ook de Lidcactus tegen. Bij het zien van de plant zul je niet direct denken aan een cactus, maar toch behoort de plant wel tot de cactusfamilie. De plant kan verschillende kleuren bloemen hebben (rood, wit, paars, oranje en roze) en heeft een bijzondere bloeiperiode. De bloemen bloeien namelijk van november tot en maart en krijgt ook wel de naam “kerstcactus”. Uiteraard is de Lidcactus ook een plant die makkelijk te stekken is. 

Een Lidcactus laat soms bladeren vallen. Deze bladeren kun je gebruiken om de plant te vermeerderen. Wil je niet wachten totdat een blad vanzelf begint te vallen? Dan kun je ook zelf een blad van de plant aftrekken. Er moet overigens nog wel wat leven in het blad zijn. Dit kun je opmaken uit de kleur van het blad. Is het blad namelijk compleet bruin, dan is deze niet meer geschikt om te gebruiken. 

De volgende stap is om het blad een aantal dagen te laten drogen op de vensterbank. Nadat het blad enkele dagen heeft gedroogd, dien je het blad met de bolle kant naar onderen in de potgrond de plaatsen. Het enige wat je verder nog hoeft te doen is het blad en grond regelmatig van water te voorzien.

Basilicum 

Heb je weleens een basilicumplantje bij de supermarkt gekocht? Dan weet je misschien wel dat deze een beperkte levensduur heeft. Je kunt gelukkig langer van de plant genieten door deze te stekken. Dit kun je doen door de takjes helemaal onderaan weg te knippen en deze in een potje met water te zetten. Daarnaast kun je ook de kluit in meerdere stukken scheuren en deze allemaal in een eigen pot plaatsen. Zorg dat de pot gevuld is met voldoende potgrond. Hierdoor zorg je ervoor dat de nieuwe plantjes het beste door kunnen groeien. 

Aronskelk

Een andere plant die je makkelijk kunt stekken is de Aronskelk. De Aronskelk is ook wel bekend onder de naam Aglaonema. Wat deze plant zo bijzonder maakt, is dat het in tegenstelling tot veel andere planten uit dit artikel goed tegen een vochtige omgeving kan. Hierdoor is de Aronskelk bijvoorbeeld geschikt als plant in de badkamer.

De Aronskelk kun je stekken door de plant uit de pot te halen en voorzichtig de kluit uit elkaar te scheuren. Je kunt de kluit scheuren in het aantal stekjes dat je wilt vormen. Wel moet je er op letten dat elk stekje zijn eigen wortels heeft. 

Nadat je dat hebt gedaan, kun je de verschillende stekjes in meerdere potten zetten. Zorg dat de potten zijn gevuld met aarde met voldoende voedingsstoffen. Verder moet de grond licht vochtig zijn en zullen de plantjes het snelst groeien wanneer je het op een plek zet met indirect zonlicht. 

Calathea 

De Calathea staat ook bekend als een plant die eenvoudig te stekken is. Echter, hoewel de plant makkelijk te stekken is, geldt dat niet voor het onderhouden van de plant. De Calathea houdt namelijk van vochtige lucht en daardoor dien je de plant regelmatig met water te besproeien.

Net als veel andere planten uit deze lijst kun je de plant stekken door de kluit uit elkaar te scheuren. Hier groeien namelijk nieuwe stekjes uit. Voordat je de kluit uit elkaar gaan trekken, moet je de kluit eerst schoonmaken. Hierdoor kun je gemakkelijker zien waar je de kluit kunt afbreken. Na het afbreken kun je de nieuwe stekjes in een eigen pot met aarde zetten. Let er wel op dat de stekjes eigen wortels hebben en ook moet je voorzichtig zijn met het afbreken van de kluit. Je hoeft de stekjes zonder worstels niet weg te gooien, want deze kun je ook gaan stekken. Je moet deze echter niet direct in de aarde plaatjes, maar eerst in een bakje met water.

Chinees lantaarnplantje

Een Chinees lantaarnplantje vind ik persoonlijk één van de mooiste hangplanten voor in de woonkamer. Je vindt de plant ook terug in het artikel dat wij hebben geschreven met de mooiste hangplanten voor binnen. Naast dat het een ontzettend mooie plant is, is de Chinees lantaarnplantje ook een plant die je eenvoudig kunt stekken.

Dit kun je doen door een klein stukje van een stengel af te knippen. Het afgeknipte stukje van de stengel plaats je vervolgens in een klein laagje met water. Zorg ervoor dat de blaadjes het water niet kunnen raken. Vervolgens dien je het plantje in aarde te plaatsen. Zorg dat de grond licht vochtig is en blijft. Dit doe je door regelmatig de aarde van water te voorzien.

Kaaps viooltje

De volgende plant die je makkelijk kunt stekken is de Kaaps viooltje. Dit kun je doen door middel van bladstekken. Je dient een gezond blad inclusief de steel af te snijden en dit in stekgrond te plaatsen. Belangrijk is dat je de plant op een warme plek zet, bijvoorbeeld in een kasje. Mocht je hier niet over beschikken, dan kun je er als alternatief een glazen potje of een plastic zakje overheen zetten. Het duurt enkele weken voordat er aan de onderkant nieuwe blaadjes verschijnen. Dit is het moment dat je het grote blad weg kunt knippen.

Lepelplant

De Lepelplant mag ook niet ontbreken in een lijst met populaire planten die makkelijk te stekken zijn. Je kunt de plant eenvoudig vermeerderen omdat er constant nieuwe stengels groeien aan de plant. De stengels komen uit de kluit en net als bij veel andere planten kun je deze voorzichtig uit elkaar trekken. 

Het uit elkaar scheuren van de kluit kun je het beste doen door deze uit de potgrond te halen, schoon te maken en te controleren waar de stengels zijn begonnen met groeien. Deze stengels moet je vervolgens afbreken van de kluif. Zorg dat je ook de wortels meeneemt. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je de stengels met wortel en al in een pot met aarde zetten. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de plant en grond af en toe water te geven.

Moederplant

De Moederplant behoort ook tot de populairste planten die gemakkelijk te stekken zijn. Dit komt omdat er bij deze plant draadvormige uitlopers ontstaan. Aan deze uitlopers vormen jonge plantjes, welke je van de plant af kunt knippen wanneer deze eigen wortels hebben gekregen. Na het afknippen van de stekjes dien je ze in een potje met aarde te plaatsen en regelmatig te voorzien van kleine beetjes water. 

Watermeloenplant

De Watermeloenplant, ook wel bekend als Peperomia, is een plant met een bijzondere uiterlijk. De plant heeft zijn Nederlandse naam te danken aan de groene/zilveren bladeren die qua patroon veel weg hebben van dat van een watermeloen. 

We zouden de Watermeloenplant niet in deze lijst opnemen als de plant niet gemakkelijk te stekken is. De plant kun je op twee manieren stekken. Zo kun je bijvoorbeeld een stek met stengel van de plant afsnijden en deze vervolgens in een pot met aarde te zetten. Daarnaast kun je ook alleen een stuk van het blad gebruiken om te stekken. Belangrijk is wel dat de steelaanzet er aan zit. Je moet deze steelaanzet namelijk onder de grond plaatsen. Hieruit zal uiteindelijk nieuwe wortels groeien. Het zal ongeveer twee weken duren voordat de wortels beginnen te groeien en na de twee weken duurt het nog enkele weken voordat de plant zelf begint te groeien. 

Lipstickplant

De Lipstickplant heeft een bijzonder uiterlijk. Zoals je misschien wel weet krijgt een plant vaak een Nederlandse naam die past bij het uiterlijk van een plant en dat is bij de Lipstickplant niet anders. De rode bloemen lijken namelijk op kleine lipsticks. Daarnaast is het ook een plant die je makkelijk kunt stekken. 

Je kunt de Lipstickplant stekken door een jonge stengel van de plant af te knippen. We raden aan om tien centimeter stengel hiervoor te gebruiken. Nadat je dat hebt gedaan, moet je de bladen aan de onderkant van de stengel verwijderen en zet je de stengel in een pot met potgrond. Een tip is om meerdere stengels te gebruiken, want de kans bestaat namelijk dat sommige stengels niet aanslaan. Verder is het belangrijk om te weten dat je wel wat geduld moet hebben wanneer je deze plant wilt gaan stekken. Het duurt ongeveer twee maanden voordat de wortels beginnen te groeien.

Manieren om planten te stekken

We hebben hierboven vijftien mooie planten die makkelijk te stekken zijn op een rij gezet. Nu willen we de verschillende manieren om planten te stekken toelichten.

Uitlopers stekken

Allereerst willen we het kort hebben over de mogelijkheid om uitlopers te stekken. Sommige planten (bijv. Pannenkoekenplant en Bananenplant) maken vanzelf een stekje aan. Zo’n stekje wordt ook wel een uitloper genoemd. Deze uitlopers haal je uit de grond en kun je direct in een pot met aarde zetten om te stekken. Echter, wanneer een uitloper nog kleine wortels heeft, kun je deze beter eerst in het water zetten om te stekken.

Bladstekken

Een andere manieren om planten te stekken is door bladstekken. Deze methode zul je doorgaans gebruiken bij het stekken van vetplanten en sommige cactussen. Hierbij kun je een blad van de plant trekken, het blad laten drogen en vervolgens in de grond zetten.

Luchtwortels stekken

Bij sommige planten groeien er bruine bolletjes uit de stengels, ook wel luchtwortels genoemd. Deze kun je afsnijden om ze vervolgens in een pot met aarde te zetten. Ook hierbij geldt dat je ze beter eerst in het water kunt zetten wanneer er nog geen wortels zichtbaar zijn.

Kopstekken

Kopstekken is een manier van stekken waarbij je de top van de plant afsnijdt. Deze methode werkt goed bij planten met een stam. Je kunt het afgesneden stuk niet meteen in aarde zetten, want het stekje heeft nog geen wortelen. Hiervoor dien je het stekje eerst in water te zetten, zodat het stekje kan wortelen.

Stengelstekken

De laatste manier om planten te stekken is stengelstekken. Stengelstekken kun je bij dezelfde plantensoorten verrichten als kopstekken, maar in plaats van de top van de plant, snijd je een volledige stengel af. Dit dien je vlak onder de knoop te doen. Nadat je dat hebt gedaan, kun je de stengel direct in aarde zetten.

Welke planten zijn makkelijk te stekken?

Er zijn veel planten die gemakkelijk te stekken zijn, waaronder de Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides), de Monstera, de Graslelie (Chlorophytum comosum), de Ficus elastica en de Pothos (Epipremnum aureum).

Hoe moet ik plantjes stekken?

De exacte stekmethode hangt af van de plantensoort, maar over het algemeen moet je een gezonde tak afsnijden met minimaal één node (dat is waar een blad uit groeit). Verwijder de onderste bladeren en plaats de stek in vochtige potgrond of water. Zorg ervoor dat de stek voldoende licht en warmte krijgt, maar vermijd direct zonlicht en tocht.

Welke planten kun je stekken in water?

Er zijn veel planten die je kunt stekken in water, zoals de Pilea peperomioides, de Monstera, de Graslelie, de Pothos, de Sansevieria, de Begonia en de Philodendron.

Welke maand planten stekken?

Sommige planten kunnen het hele jaar door gestekt worden, terwijl andere planten het beste gestekt kunnen worden in het voorjaar of de zomer, wanneer de groei van de plant het snelst is. Over het algemeen is het belangrijk om te stekken wanneer de plant actief groeit, omdat dit de kansen op succes vergroot.

Conclusie

Het stekken van planten is ontzettend leuk en er zijn tal van planten die makkelijk te stekken zijn. Wij hebben in dit artikel vijftien populaire planten op een rij gezet. Verder heb je hierboven kunnen lezen op wat voor manier je kunt stekken, welke periode het beste is om planten te stekken en vind je nog meer handige informatie.