Dit zijn de mooiste kleuren voor in de slaapkamer

De slaapkamer behoort tot een van de belangrijkste ruimtes in je huis. In de slaapkamer kom je namelijk tot rust en kleuren kunnen een belangrijke rol spelen in de sfeer die je de kamer mee wilt geven. Bepaalde kleuren geven een ruimte namelijk meer rust dan andere kleuren. In dit artikel zullen wij uitgebreidt ingaan op de verschillende kleuren voor in de slaapkamer en lees je ook welke kleuren je beter in de slaapkamer kunt vermijden. Verder zullen wij aan het einde van dit artikel meerder bruikbare tips geven voor het schilderen van de slaapkamer geven.

Warme kleuren

Warme kleuren zorgen voor meer gezelligheid in de slaapkamer en geven de ruimte een romantische en knusse sfeer mee. Als je het ons vraagt zijn dit kenmerken die bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Maar wat zijn nou precies warme kleuren? Bij warme kleuren kun je denken aan bijvoorbeeld oranje, roodpaars, roodoranje en overige soortgelijke kleuren.

Koele kleuren

Vind je warme kleuren te druk en wil je liever wat meer rust in de slaapkamer? Koele kleuren geven een ruimte meer rust en ontspanning en zorgt voor meer stabiliteit. Slaapkamers met een koele kleuren hebben doorgaans een kalmerend effect. Deze kenmerken passen goed bij een ruimte waar je tot rust hoort te komen en het is daarom niet vreemd dat veel mensen kiezen voor koele kleuren in de slaapkamer. Bij koele kleuren kun je denken aan bijvoorbeeld blauw, groen, blauwgroen en geelgroen. Ook kleurtinten die hiermee overeenkomen worden beschouwd als koele kleuren.

Lichte kleuren

Lichte kleuren geven een ruimte frisheid, vrolijkheid en rust mee. Daarnaast hebben lichte kleuren ook een ander groot voordeel; ze kunnen ruimtes namelijk groter laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Zo hebben we een artikel geschreven met elf tips voor het inrichten van een kleine woonkamer en één van deze tips was om lichte kleuren te gebruiken. Je kunt door middel van lichte kleuren niet alleen de woonkamer groter laten lijken, maar ook andere ruimtes zoals een slaapkamer. 

Donkere kleuren

Ook donkere kleuren in de slaapkamer kunnen een positief effect hebben op jouw nachtrust. Bij gebruik van donkere kleuren kun je een ruimte karakter meegeven en stimuleer je een goede nachtrust. Verder kun je doorgaans donkere kleuren goed combineren met veel andere kleuren. Overigens bedoelen we niet dat je de slaapkamer zwart moet verven, maar een ruimte eerder een kleur mee kunt geven zoals donkerblauw, donkerpaars, donkergroen of donkergrijs. 

Rustgevende kleuren

Vind je het belangrijk dat je tot rust kunt komen in je slaapkamer? Er zijn meerdere kleuren die bekend staan als rustgevend. De populairste kleuren die gebruikt worden voor het creëren van een rustgevende sfeer zijn blauw en paars. En dan voornamelijk blauw en paars met zachte kleurtonen. Daarnaast kun je de slaapkamer met behulp van warme verlichting en decoratie ook een stuk gezelliger maken. Rust en warmte zijn namelijk kenmerken die goed samengaan. Ook wit kan een relaxerend gevoel creëren.  

De populairste kleuren in de slaapkamer

Hierboven hebben we hebben benoemt hoe je een ruimte een bepaalde sfeer mee kunt geven. Daarbij heb je kunnen lezen welke kleuren je kunt gebruiken om de slaapkamer bijvoorbeeld rust, gezelligheid, frisheid of karakter mee te geven. Hieronder hebben wij de meest gebruikten kleuren in de slaapkamer op een rij gezet en lees je wat het effect van een bepaalde kleur is.  

Wit 

Door de muren van de ruimte wit te verven zorg je voor een kalmerende sfeer. Wit wordt overigens ook wel geassocieerd met kil en kaal, maar door de slaapkamer te voorzien van voldoende decoratie, kun je dit eenvoudig vermijden. Ook door het gebruik van wit en een andere kleur zorg je er al snel voor dat de slaapkamer er knus en gezellig uit komt te zien. Je hoeft natuurlijk niet voor enkel wit te kiezen. 

Zwart

Door zwart te gebruiken kun je jouw slaapkamer stijlvol maken. Wij raden overigens wel aan om niet direct al je muren zwart te verven, want dit kan nogal overweldigend zijn. Je kunt bijvoorbeeld één muur zwart verven en de andere muren een lichte kleur geven. Ook hoeft niet direct de gehele muren zwart geverfd te worden, maar ook door het gebruik van zwarte accessoires kun je de slaapkamer een stijlvolle en stoere uitstraling geven. Door het gebruik van zwart met andere kleuren blijf je ook een sfeervol gevoel behouden.

Blauw

Blauw is een veel gekozen kleuren voor in de slaapkamer. Niet zo vreemd als je het ons vraagt, want er zijn veel verschillende soorten blauw en het kan een slaapkamer verschillende stijlen meegeven. Dit is onder andere afhankelijk of je bijvoorbeeld kiest voor lichtblauw of donkerblauw en of je het combineert met een andere kleur. Eén van de vele voordelen is dat blauw goed samengaat met andere kleuren. Of je nu een stoere, stijlvolle of een gezellige slaapkamer wilt creëren, met blauw kan het allemaal. 

Groen

Ook de kleur groen kom je in veel slaapkamers tegen. Het geeft een ruimte diepte en kan ook voor een landelijke sfeer zorgen. Zo is de kleur onder andere geschikt voor ruimtes met veel planten. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de kleur groen bij de drie beste kleuren hoort voor een goede nachtrust. Ben jij ook zo’n fan van een landelijk interieur? Wij hebben een blog geschreven met daarin de belangrijkste kenmerken van een landelijk interieur. De meeste van deze kenmerken kun je eenvoudig toepassen in de slaapkamer.

Roze

Voor wie denkt dat roze alleen geschikt is voor een meisjeskamer heeft het mis. Roze is namelijk geschikt voor alle leeftijden. Bij een roze slaapkamer zie je misschien al snel een felle roze prinsessenkamer voor je, maar er zijn verschillende soorten roze. Kies bijvoorbeeld voor een wat lichtere tint die een ruimte meer kalmte geeft. Verder is het belangrijk dat je de juist kleurencombinatie vindt voor een goede balans. Dit geldt overigens ook voor andere kleuren. 

Zilver 

De kleur zilver kan een gevoel van luxe en ontspanning geven. Denk bijvoorbeeld aan zilverkleurige muren met een groot comfortabel bed. Zilver kan nogal wat heftig lijken, maar dit is afhankelijk van welke soort zilver je gebruikt. Net als met roze kun je door een wat lichtere tint te kiezen voor een rustige sfeer gaan. Hierbij verlies je niet de luxe die zilver een ruimte kan geven.  

Geel 

Geel kan een kamer verschillende kenmerken meegeven en wij zelf associëren de kleur het meest met vrolijkheid en positiviteit. Ook kan het de slaapkamer een wat speels effect meegeven en zijn er genoeg accessoires die passen in een kamer met gele muren. Dus wil je de zomer in huis halen? Kies dan voor een slaapkamer met veel geel. Er zijn verschillende soorten geel en door deze met elkaar te vergelijken kun je een kleur kiezen die het beste bij jou past. Zo kan bijvoorbeeld okergeel als zeer heersend overkomen, maar zijn er genoeg tinten waar dit een stuk minder mee is.

Bruin

Door je muur bruin te verven kun je genieten van een warme maar luxe slaapkamer. Omdat de kleur zowel chique als huiselijk oogt, is het uiterst geschikt voor in de slaapkamer. Daarbij moet je wel letten op de verschillende tinten bruin, want sommige passen beter in de slaapkamer dan andere. Ook kun je de verschillende tinten combineren om bijvoorbeeld een landelijk of rustgevende sfeer te creëren. Wij zijn in ieder geval groot voorstander om de kleur bruin te gebruiken in de slaapkamer. 

Beige

Beige is een kleur die je veel tegenkomt in de slaapkamer. Het is een veilige kleur en geeft een ruimte een warm gevoel. Soms kan witte muren een beetje saai en kil lijken, maar dat is absoluut niet het geval met beige. Ook is beige een kleur die goed te combineren is met andere kleuren en natuurlijke accessoires. Kortom, er zijn voldoende redenen te bedenken om te kiezen voor deze kleur in de slaapkamer. 

Oranje

We hebben al heel wat kleuren hierboven benoemt en we willen de lijst met mooie kleuren voor in de slaapkamer afsluiten met de kleur oranje. Een kleur die je misschien niet zo snel zult verwachten in zo’n lijst, maar oranje kan een slaapkamer zeker een prettige sfeer meegeven. Door de juiste tinten te kiezen kun je met de kleur oranje een ruimte een stabiele atmosfeer meegeven. 

Minder geschikte kleuren voor in de slaapkamer

Je hebt kunnen lezen wat kleuren zijn die de nachtrust ten goede komen. Nu willen we enkele kleuren benoemen die je beter kunt vermijden in de slaapkamer. Overigens kan dit per persoon verschillen en zijn er genoeg mensen die niet zo geloven in de impact van kleuren in de slaapkamer en liever kiezen voor kleuren die ze zelf mooi vinden. Hier is natuurlijk niets mis mee. Echter, wij zijn afgegaan op verschillende onderzoeken en daaruit is gebleken dat sommige kleuren beter zijn voor een goede nachtrust dan andere. Toch kan dit zeer persoonlijk zijn en wat voor de één werkt, kan voor een ander minder prettig zijn.

Rood

Rood is een kleur die je niet vaak tegenkomt. Dit komt onder andere door het een energieke en gepassioneerde kleur is. Dit staat in groot contrast met de hierboven benoemde kenmerken, zoals rust en warmte die je in een slaapkamer wilt hebben. 

Paars

Ook paars is een kleur die je beter kunt vermijden in de slaapkamer. Het is een kleur die net als rood niet zo snel voor rust zorgt. Toch zijn er wel enkele tinten paars die je kunt gebruiken in de slaapkamer, maar het merendeel kun je beter vermijden.  

Grijs

Grijs zorgt niet voor veel energie zoals paars en rood, maar staat om een andere reden in deze lijst. De kleur kan namelijk een deprimerend gevoel geven. Echter, wanneer je voor zeer donkergrijs kiest in combinatie met andere kleuren kun je een ruimte karakter meegeven. Hier hadden wij het aan het begin van dit artikel al over.

Tips voor het kiezen van de juist kleuren

Gebruik voor een kleine slaapkamer lichte kleuren. Hiermee laat je de kamer groter lijken dan het in werkelijkheid is.

In de meeste gevallen kun je het beste kiezen om het plafond een lichte kleur mee te geven. Wil je echter de slaapkamer lager laten aanvoelen, dan moet je kiezen voor een wat donkerdere kleur.

Wanneer je kiest voor opvallende accentmuren, kun je deze het beste achter het bed gebruiken.

Conclusie

Er komt dus heel wat kijken bij het bepalen van de juiste kleuren voor in de slaapkamer. Verschillende kleuren hebben zo hun eigen kenmerken en kunnen een ruimte een bepaalde sfeer meegeven. Zo heb je in dit artikel kunnen lezen voor welke kleuren je in de slaapkamer moet kiezen als je het onder andere warmte, gezelligheid, luxe, karakter of rust mee wilt geven. Ook speelt de grootte van de ruimte een belangrijke rol bij het kiezen van de geschikte kleuren. Lichtere kleuren laten een ruimte groter lijken en donkere kleuren kunnen juist het tegenoverstaande effect hebben. Verder heb je kunnen lezen welke kleuren je beter kunt vermijden en gaven we enkele tips waarop je moet letten bij het kiezen van een geschikte kleur.