11 tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

Een kleine woonkamer inrichten kan een hele uitdaging zijn. De woonkamer is één van de belangrijkste ruimtes in huis en deze wil je vanzelfsprekend zo goed mogelijk inrichten. Hoe groter de woonkamer is, hoe gemakkelijker dit doorgaans zal zijn. Heb je een kleine woonkamer? Maak je geen zorgen, want wij hebben hieronder elf tips een rij gezet waarmee je een kleine woonkamer het beste kunt inrichten. Zo lees je onder andere welke kleuren je het beste kunt gebruiken, welke meubels het beste passen in een kleine woonkamer, waar je inspiratie op kunt doen en waar je op moet letten bij het inrichten van een kleine woonkamer.

Wil je een landelijk interieur creëren? Wij hebben een artikel schreven met kenmerken van een landelijk interieur

Een kleine woonkamer inrichten doe je zó

Een kleine woonkamer inrichten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en heeft zo zijn voordelen. Zo kun je gemakkelijk een gezellige en knusse sfeer creëren. De onderstaande tips zorgen ervoor dat je van jouw kleine woonkamer een paleisje kunt maken.

Kleine woonkamer inrichten met deze 11 tips

Door het toepassen van onderstaande tips zul je het meeste uit jouw kleine woonkamer halen.

Kies voor lichte kleuren

De eerste tip die we willen geven is om gebruik te maken van lichte kleuren. Met lichte kleuren kun je een ruimte namelijk optisch groter laten lijken. Denk bijvoorbeeld aan wit te gebruiken of te kiezen voor lichtgrijs of een taupe kleur.

De hoogte inwerken 

Op de vloer kun je maar een beperkt aantal meubels kwijt. Dit betekent dat je een andere manier moet vinden om je woonkamer gezelliger te maken. Een goede manier om dit te doen is door de wanden te gebruiken. Denk hierbij aan wandplanken, schilderijen, wandrekken, wandkastjes, haken en vele andere items. Zorg er wel voor dat de ruimte hierdoor niet te druk oogt. 

Meubels met opbergruimte

Tijdens het inrichten van een kleine woonkamer loop je al gauw tegen het probleem aan dat je niet voldoende ruimte hebt voor al je spullen. Een oplossing hiervoor is om te kiezen voor meubels met opbergruimtes, zoals een salontafel, bank of een poef.

Veelzijdige items kiezen

Om dieper in te gaan op de tip die we hierboven gaven, kies voor multifunctionele meubels, zoals meubels met een opbergruimte. Daarnaast zijn er ook andere manieren waarmee je ruimte kunt besparen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om voor meerdere kleine tafeltjes te kiezen in plaats van een grote tafel. Deze kleine tafels kun je bijvoorbeeld bij bezoek opzij zetten of gebruiken als bijzettafels. 

Gebruik maken van de vensterbank

In elke woonkamer moedigen wij het gebruik van de vensterbank aan en dit geldt helemaal voor een kleine woonkamer. De vensterbank kan goed gebruikt worden om bijvoorbeeld planten, boeken, lijsten en andere spullen op neer te zetten. Buiten het feit dat dit dus gebruikt kan worden om je spullen op te bergen, maakt het de ruimte ook direct een stuk gezelliger.

Een groot vloerkleed

Wist je dat een vloerkleed een ruimte groter kan laten lijken? Dan hebben we het hier wel over een groot vloerkleed, want een klein vloerkleed kan een ruimte juist kleiner laten lijken. Daarnaast kan het vloerkleed ook gelden als het middelpunt van de woonkamer en kun je woondecoratie kiezen die hierbij passen. Zo vinden wij zelf een kleine woonkamer met een grote vloerkleed met een gedurfd patroon erg mooi.

Kies de juiste eettafel

Bij de inrichting van een kleine woonkamer loop je al snel tegen het probleem aan dat je geen ruimte hebt voor een eettafel. Waar moet je de eettafel plaatsen? Of wat voor eettafel kun je het beste aanschaffen? Deze vragen zullen al snel bij je naar boven komen als je denkt over het inrichten van een kleine woonkamer. Je kan er natuurlijk voor kiezen om elke avond met je bord op schoot op de bank te zitten, maar dit is helemaal niet nodig. Er zijn genoeg eettafels geschikt voor een kleine woonkamer. 

Tijdens je zoektocht naar een geschikte eettafel voor in de woonkamer kun je onder andere letten op de vorm van de eettafel. Zo neemt een ronde eettafel minder ruimte in beslag dan een rechthoekige of vierkante tafel. Verder kun je ook letten op de soort stoelen. Kies voor stoelen welke geheel onder de tafel geschoven kunnen worden. Daarnaast kun je kiezen voor een tafel met één poot in het midden en niet een tafel met vier poten. Dit oogt namelijk beter in een kleine ruimte. 

Een andere tip is om de tafel dicht tegen de muur te plaatsen en in plaats van stoelen een bankje te gebruiken. Zo’n bankje kun je gemakkelijk tegen de muur aan plaatsen.

Maak gebruik van de hoeken

Bij het inrichten van een kleine woonkamer moet je goed gebruik maken van de ruimte. Dit kun je zoals we eerder al aangaven doen door de hoogte in te werken, maar ook de hoekjes in de woonkamer optimaal gebruiken behoort tot één van de tips die we je willen meegeven. Zorg er wel voor dat je niet in elk hoekje in de woonkamer spullen gaat neerzetten. Hierdoor oogt je woonkamer al snel erg druk en kan het juist kleiner gaan lijken.

Een bankstel op poten

In de meeste woonkamers is een bankstel het grootste meubelstuk en neemt het daardoor ook het meeste ruimte in beslag. Dit kan er ook voor zorgen dat de woonkamer groter of juist kleiner lijkt dan het daadwerkelijk is. Hier dus creatief op inspelen kan een positief effect hebben op het ruimtelijk effect. Er zijn soorten banken die je beter niet kunt plaatsen in een kleine ruimte. Kies bijvoorbeeld voor een bankstel met hoge poten. Zo’n bankstel kan er voor zorgen dat een kleine woonkamer groter oogt dan het daadwerkelijk is. 

TV aan de muur

Het grote merendeel van de huishoudens in Nederland hebben een platte televisie. Om meer ruimte te creëren kun je deze aan de muur bevestigen. Dit vinden wij in elke woonkamer een mooi gezicht, maar vooral in een kleine woonkamer komt dit goed van pas. 

Zoek op Pinterest voor inspiratie

Op Pinterest vind je talloze foto’s van inrichtingen van ruimtes in je woning. Ook staat het platform vol met ideeën voor een kleine woonkamer. Zoek bijvoorbeeld op het zoekwoord ‘tiny houses’ of ‘tiny house ideas’ en je kunt inspiratie op doen van andere mensen met een kleine woonkamer. Uiteraard zijn er veel meer zoekwoorden om inspiratie op te doen. Kortom, Pinterest en ook andere social media platforms als Instagram zijn een inspiratiebron voor het inrichten van jouw woonkamer

Hangmat in je interieur

Een hangmat kopen voor in jouw interieur is een unieke manier om sfeer en comfort toe te voegen aan je huis. Hangmatten zijn niet alleen lekker comfortabel, maar ze hebben ook een rustgevende uitstraling. Het is een geweldige manier om een leeg hoekje in je huis op te vullen of om een rustgevende plek te creëren waar je even tot rust kunt komen. Als je overweegt om een hangmat te kopen, dan is het belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief goede hangmat die geschikt is voor gebruik binnenshuis. Er zijn veel verschillende soorten hangmatten verkrijgbaar, dus het is verstandig om je goed te informeren voordat je een aankoop doet.

5 Instagram accounts voor het opdoen van inspiratie 

Ook op Instagram zijn er genoeg pagina’s of hashtags waar je op kunt zoeken voor het vinden van nieuwe ideeën. Wij hebben vijf Instagram accounts gevonden waar duizenden ideeën worden gedeeld voor een kleine woonkamer en andere ruimtes. Op deze pagina’s kun je naast inspiratie voor de woonkamer ook inspiratie opdoen voor bij bijvoorbeeld de slaapkamer, badkamer of andere ruimtes in je woning.

@smallapartmentdecor (105.000 volgers)

Het Instagram account @smallapartmentdecor heeft ruim 500 foto’s geüpload waar ze ideeën geven voor het inrichten van een kleine woonkamer en andere ruimtes. Zoals je op de foto’s ziet wordt er veel gebruik gemaakt van lichte kleuren, wat wij aan het begin van dit artikel als tip gaven.

@cozy.interior.design (18.600 volgers)

Een ander leuk account om op Instagram te volgen is @cozy.interior.design. Op de Instagram pagina vind je meer dan 400 foto’s van ruimtes met een knusse uitstraling. Dit zijn overigens niet alleen maar foto’s van kleine woonkamers, maar het account is zeker een inspiratiebron voor je kleine woonkamer.

@smalllivingroom (11.600 volgers)

Op het account @smalllivingroom vind je wel alleen maar foto’s van kleine woonkamers. Op het account kun je inspiratie op doen om jouw kleine woonkamer er gezellig en knus uit te laten zien. Ook voor wie liever een modern interieur wilt, is hier op de juiste plek.

@decoratingsmallspace (5.600 volgers)

Op het Instagram account @decoratingsmallspace is er ook voldoende te zien voor wie inspiratie wilt opdoen voor zijn of haar kleine woonkamer. Het account heeft een stuk minder aantal volgers dan de andere accounts hierboven, maar hebben honderden foto’s geüpload van kleine woonkamers en kleine keukens. 

@tinypartments (5.100 volgers)

Het laatste Instagram account waar je inspiratie voor je kleine woonkamer kunt opdoen die we willen uitlichten is @tinypartments. Het account met ongeveer 5.000 volgers op het platform heeft al veel foto’s geüpload van kleine en knusse woonkamers. Het account is al een lange tijd inactief, maar dat betekent niet dat je er geen inspiratie kunt opdoen van de foto’s die ze in het verleden hebben geüpload.

Een laatste tips die we willen meegeven is om bij de foto’s op deze accounts te kijken naar de hashtags die ze gebruiken. Bij de foto’s staan vaak tientallen relevante hashtags en door hier op te zoeken kun je nog meer voorbeelden vinden.

Conclusie

Een kleine woonkamer inrichten is na het lezen van dit artikel hopelijk een stuk eenvoudiger geworden. Je hebt elf tips kunnen lezen waarmee je een woonkamer groter kunt laten lijken of hoe je een kleine ruimte het beste kunt indelen. Zijn de tips die we in dit artikel hebben gegeven nog niet voldoende? Dan adviseren we je om de Instagram accounts die aan het einde van dit artikel hebben uitgelicht eens te bekijken. Uit eigen ervaring weten we dat dit enorm kan helpen bij het inrichten van een ruimte.

Veelgestelde vragen over het inrichten van een kleine woonkamer

Bij het inrichten van een kleine woonkamer komen er vaak veel vragen naar boven. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat het een uitdaging kan zijn, maar met de juiste tips en inspiratie wordt het een stuk eenvoudiger. Hieronder beantwoord ik drie veelgestelde vragen over het inrichten van een kleine woonkamer.

1. Hoe kan ik een gezellige sfeer creëren in mijn kleine woonkamer?

Een knusse en gezellige sfeer creëren in een kleine woonkamer is zeker mogelijk. Mijn tip is om te kiezen voor lichte kleuren op de muren, zoals wit, lichtgrijs, of taupe. Dit laat de ruimte optisch groter lijken. Daarnaast kun je de hoogte inwerken met wandplanken, schilderijen en andere items aan de muur. Hierdoor benut je de verticale ruimte en voorkom je dat het te druk oogt. Een groot vloerkleed kan de ruimte verder verbinden en een gezellige uitstraling geven.

2. Welke meubels zijn geschikt voor een kleine woonkamer met beperkte ruimte?

In een kleine woonkamer is ruimte vaak beperkt, dus het is essentieel om slimme keuzes te maken. Kies voor meubels met opbergruimte, zoals een salontafel, bank of poef, om spullen netjes op te bergen. Ook veelzijdige items, zoals multifunctionele meubels en kleine tafeltjes, kunnen ruimte besparen. Bij het kiezen van een eettafel, let op de vorm (ronde tafels nemen minder ruimte in) en stoelen die onder de tafel geschoven kunnen worden. Een bankstel op hoge poten laat de woonkamer ruimer lijken.

3. Hoe kan ik inspiratie opdoen voor de inrichting van mijn kleine woonkamer?

Voor inspiratie raad ik aan om Pinterest te verkennen, vooral met zoekwoorden als ’tiny houses’ of ’tiny house ideas’. Ook op Instagram zijn er accounts die specifiek ideeën delen voor kleine woonkamers. Enkele accounts die ik zelf volg zijn @smallapartmentdecor, @cozy.interior.design, @smalllivingroom, @decoratingsmallspace, en @tinypartments. Deze accounts tonen diverse stijlen en oplossingen voor een knusse inrichting. Kijk ook naar de gebruikte hashtags voor nog meer voorbeelden.