Tips voor het gebruik van LED strips in de tuin

Tips voor het gebruik van LED strips in de tuin

In de afgelopen decennia heeft de revolutie in verlichtingstechnologie geleid tot een opmerkelijke verschuiving in de manier waarop we onze binnen- en buitenruimtes verlichten. LED verlichting is daarbij een echte gamechanger geworden. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden van LED verlichting in de context van tuinverlichting. Specifiek zullen we de voordelen van waterdichte LED strips en LED strips in de tuin bespreken en je voorzien van waardevolle inzichten om de schoonheid en functionaliteit van je buitenruimte te verbeteren.

Gekleurde LED verlichting voor buiten

Het tijdperk waarin buitenverlichting enkel beperkt was tot saaie, onveranderlijke lichtbronnen met een kil, blauwachtig schijnsel, is voorbij. Met de evolutie van LED-technologie kun je nu de sfeer in je tuin volledig naar eigen wens aanpassen. Denk aan RGBW schijnwerpers, WiFi LED verlichting en natuurlijk waterdichte LED strips in diverse kleuren. Deze moderne verlichtingsopties bieden ongekende veelzijdigheid, waardoor je jouw buitenruimte kunt omtoveren tot een plek van sereniteit en sfeer, perfect afgestemd op elke gelegenheid.

LED strips buiten gebruiken en installeren

Bij het overwegen van het gebruik van LED strips in de buitenomgeving moet je rekening houden met de specifieke uitdagingen die de natuurlijke elementen met zich meebrengen. Of je nu LED strips plaatst onder een beschutting, pergola of in de open lucht, de keuze voor de juiste bescherming is essentieel. Onze tuinverlichting LED strips worden standaard geleverd met IP67 bescherming, wat betekent dat ze voorzien zijn van een speciale waterdichte coating en een montagekit om ervoor te zorgen dat alle aansluitingen bestand zijn tegen vocht. Desondanks is het belangrijk te benadrukken dat LED strips niet geschikt zijn om onder water te plaatsen. Voor gebieden waar de LED strips mogelijk in direct contact komen met water, raden we aan om IP67 LED strips te kiezen en ze in speciale profielen te monteren.

Apparatuur voor LED strips

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het installeren van LED strips in de tuin is de apparatuur die nodig is om ze optimaal te laten functioneren. Hierbij kun je denken aan de stroomadapter en de dimmer/controller (de ontvanger van de afstandsbediening). Het is van essentieel belang om deze apparatuur op een droge en beschermde locatie te plaatsen. Veelal gebeurt dit in een schuur of door kabels naar de woning te leiden. Voor extra bescherming is er tegenwoordig zelfs speciale waterdichte behuizing beschikbaar, zoals de Dribox, waarmee je de apparatuur veilig buiten en droog kunt plaatsen, zonder je zorgen te maken over mogelijke schade door vocht.

Energiezuinig en duurzaam

Een van de grootste voordelen van LED verlichting is de energiezuinigheid en duurzaamheid ervan. Door over te stappen op LED strips in je tuin, bespaar je niet alleen op je energierekening, maar draag je ook bij aan een milieuvriendelijkere leefomgeving. LED strips hebben een indrukwekkend lange levensduur, waardoor je minder vaak de lampen hoeft te vervangen. Dit betekent niet alleen kostenbesparing op de lange termijn, maar ook minder afval en een groenere toekomst.