Hoe voorkom je een schoorsteenbrand? 

Hoe voorkom je een schoorsteenbrand? 

Woningbranden vormen een ernstig risico en kunnen verwoestende gevolgen hebben. Een veelvoorkomende oorzaak van branden is de schoorsteenbrand. Om ervoor te zorgen dat jij en je woning beschermd zijn, is het essentieel om preventieve maatregelen te nemen. In deze tekst delen we belangrijke tips en adviezen om schoorsteenbranden te voorkomen en je huis veilig te houden. We leggen uit hoe een schoorsteenbrand ontstaat en, belangrijker nog, wat je kunt doen om dit risico te voorkomen. Door bewust te zijn van de risico’s en de juiste maatregelen te nemen, kun je een brandvrije omgeving creëren en gemoedsrust hebben. Ontdek hoe je jouw woning kunt beschermen tegen deze gevaarlijke situaties. Heb je geen zin om dit werk zelf te moeten doen? Dan geven wij je ook een handige tip waarmee je nooit meer omkijken heb van het schoorsteenvegen. Zeg zelf; hoe ideaal zou dat zijn? 

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand? 

Een schoorsteenbrand ontstaat meestal door de ophoping van creosoot, een brandbaar bijproduct van verbranding, in de schoorsteen. Tijdens het stoken van hout of andere brandstoffen in de haard of kachel, vormen zich aanslag en roetdeeltjes aan de binnenkant van de schoorsteen. Na verloop van tijd kan dit zich ophopen en verharden tot creosoot, dat zeer ontvlambaar is. Wanneer de temperatuur in de schoorsteen hoog genoeg wordt, kan de creosoot vlam vatten, wat resulteert in een heftige schoorsteenbrand. Deze brand kan zich snel verspreiden naar de rest van de woning, met mogelijk desastreuze gevolgen. Daarom is regelmatig onderhoud en reiniging van de schoorsteen van cruciaal belang om creosootophoping te voorkomen en het risico op schoorsteenbrand te verminderen. Dit kun je doen door op tijd een schoorsteenveger te laten komen.

Laat je schoorsteen op tijd vegen

Het regelmatig laten vegen van je schoorsteen is van essentieel belang om de veiligheid van je huis te waarborgen. Zoals gezegd, kunnen zich tijdens het gebruik van een haard of kachel  roetdeeltjes, aanslag en creosoot in de schoorsteen ophopen. Deze ophopingen vormen een potentieel brandgevaar, omdat ze zeer ontvlambaar zijn. Door je schoorsteen te laten vegen, verwijdert een professionele schoorsteenveger deze ophopingen en vermindert daarmee het risico op een schoorsteenbrand aanzienlijk. Bovendien zorgt het schoorsteenvegen van de schoorsteen voor een betere luchtstroom, waardoor de haard of kachel efficiënter en veiliger kan functioneren. Het is daarom belangrijk om regelmatig je schoorsteen te laten vegen, bij voorkeur minstens één keer per jaar, om de brandveiligheid van je huis te waarborgen. 

Laat Univé het werk doen 

Bij Univé kun je niet alleen terecht voor een passende verzekering om je woning te beschermen, maar ook voor gemak en gemoedsrust. Met de Veilig Wonen verzekering biedt Univé een uitgebreide dekking voor onder andere schade door brand. Bovendien kun je gebruikmaken van de extra service om het schoorsteenvegen volledig uit te besteden. Door een aanvullende module voor schoorsteenvegen toe te voegen aan je verzekering, hoef je zelf geen tijd en moeite te steken in het regelen van een schoorsteenveger. Univé neemt deze verantwoordelijkheid op zich, zodat jij zorgeloos kunt genieten van een veilige en goed onderhouden schoorsteen. Sluit deze verzekering vandaag nog af via de site van Univé.