Deze 19 kamerplanten hebben weinig licht nodig

Heb je een ruimte met weinig zonlicht, maar wil je deze toch voorzien van wat groen? Gelukkig zijn er genoeg kamerplanten die ook zonder veel licht kunnen overleven. Dat blijkt onder andere uit onze onderstaande lijst met maar liefst negentien mooie kamerplanten die geschikt zijn in kamers met weinig licht van buiten. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes zoals de hal, de badkamer of een zolderkamer met een klein raam. Ook hoef je natuurlijk niet specifiek op zoek te zijn naar planten voor in een kamer met weinig licht, de kamerplanten uit dit artikel zijn ook uiterst geschikt om hoekjes in bijvoorbeeld de woonkamer mee op te vullen.

De 19 populairste kamerplanten die weinig zonlicht nodig hebben

Bijna alle huizen in Nederland beschikken wel over ruimtes met weinig zonlicht. Zoals we hierboven al aangaven kan het bijvoorbeeld gaan om een badkamer of een hal die je wilt voorzien van kamerplanten. We hopen dat je wat hebt aan onderstaande lijst met negentien kamerplanten die weinig licht nodig hebben.

Kentia Palm

De eerste kamerplant die weinig licht nodig heeft die we hier willen vermelden is de Kentia Palm. De Kentia Palm is een zeer grote plant, dus deze zou bijvoorbeeld niet in iedere badkamer of hal goed tot zijn recht komen, maar het kan zijn dat je een donkere hoek in je woonkamer wilt opvullen. 

Deze plant dien je in licht vochtige grond te plaatsen. Je kunt de grond controleren door je vinger helemaal in de grond te steken. Is de grond droog of bijna droog, dan moet je de plant opnieuw water geven. Echter, let er wel op dat je de plant niet te veel water geeft, want dit kan ervoor zorgen dat er wortelrot ontstaat. 

Calathea

Net als Kentia Palm is de Calathea een grote kamerplant die weinig licht nodig heeft. Let er wel op dat deze soort niet bekend staat als de meest makkelijke plant om te verzorgen. Echter, het is wel een zeer mooie plant om naar te kijken. De plant heeft namelijk mooie grote bladeren met verschillende tekeningen. Eén van de redenen waarom de verzorging van de Calathea wat tijd kost is het feit dat ze oorspronkelijk uit het regenwoud komen. Hier is de temperatuur nooit lager dan 15 graden en heeft het een zeer hoge luchtvochtigheid. Dit is vrij lastig om in een huiskamer na te bootsen. Hierom moet je bladeren van de plant regelmatig bij sproeien. 

De plant wordt ongeveer één meter hoog en je moet zorgen dat de grond altijd licht vochtig is. Doe je dit niet, dan zullen de bladeren gaan hangen. Gelukkig gaan deze gelijk weer rechtop staan zodra je de bladeren alsnog water geeft.

Philodendron Scandens

Philodendron Scandens is een andere grote plant die zeker thuishoort in deze lijst. Deze plant houdt niet van veel licht en ook droogte doe je een Philodendron Scandens geen plezier mee. De plant is redelijk onderhoudsvriendelijk en door de plant twee keer per week een beetje water te geven is het al tevreden. In de winter hoef je de plant in plaats van twee keer per week slechts één keer per week te voorzien van water. Zorg er in ieder geval altijd voor om de potgrond licht vochtig te houden. Dit is gemakkelijk te controleren door je vinger geheel in de potgrond te steken. 

Monstera 

Monstera (gatenplant) is de volgende kamerplant die weinig licht nodig heeft die we hier willen vermelden. Wij worden zelf erg enthousiast bij het zien van deze plant. De Monstera heeft namelijk mooie donkergroene bladeren en zijn een toevoeging in bijna iedere woonkamer. Deze plant hoeft overigens niet in een donker hoekje van de kamer te staan, want de Monstera komt het beste tot zijn recht in halfschaduw of een lichte plek. Enkel wanneer je plant in de volle zon zet zul je zien dat de plant snel achteruit gaat.  

Lepelplant

Lepelplant behoort tot de populairste kamerplanten die weinig licht nodig hebben. Deze plant kun je het best in de schaduw laten staan of in de halfschaduw. Ook de lepelplant houdt net als veel andere planten niet van de volle zon. De lepelplant kom je overigens ook tegen in het artikel waar wij makkelijk te stekken planten op een rij zetten

Bamboepalm 

De bamboepalm is een andere grote kamerplant die weinig licht nodig heeft. Deze plant behoort tot de palmenfamilie en is ook wel bekend als stokpalm of Rhapis. Oorspronkelijk komt de bamboepalm voor in delen van China en de regenwouden van Zuidoost-Azië. 

De bamboepalm is een plant die uiteraard wel licht nodig heeft, maar relatief weinig in verhouding met de gemiddelde plant. Verder dien je de plant te voorzien van voldoende water en dien het te allen tijde in licht vochtige grond geplaatst te worden. Zoals we meermaals in dit artikel aangaven kun je dit controleren door je vinger volledig in de grond te steken. Wanneer de grond droog aanvoelt moet je de plant opnieuw water geven. Het liefst dus wat eerder, want je wilt juist voorkomen dat de grond opdroogt. Naarmate de tijd strijkt zul je beter kunnen inschatten wanneer de plant water nodig heeft en hoef je dit niet telkens met je vinger te controleren. 

Afrikaanse Melkboom

 

De Latijnse naam voor de Afrikaanse Melkboom is Euphorbia ​​en behoort tot één van de populairste kamerplanten die weinig licht nodig hebben. De plant kan tot wel 2,5 meter hoog worden en er wordt vaak onterecht van gedacht dat het hier om een cactus gaat. De Afrikaanse Melkboom is een plant die goed tegen zonlicht kan, maar je kunt de plant ook in de schaduw plaatsen. Doordat het hier om een plant gaat die zeer groot kan worden, is het aan te raden om een mooie hoekje voor de plant te vinden. Een plek waar je niet al te gauw tegen de plant aan kunt lopen. 

Deze kamerplant heeft weinig onderhoud nodig. Zo hoef je de plant in de lente en zomer ongeveer één keer per twee weken water te geven en in de wintermaanden is één keer per drie of vier weken voldoende. Deze plant is dus uiterst geschikt voor wanneer je op zoek bent naar een grote onderhoudsvriendelijke kamerplant. Let er wel op dat de Afrikaanse Melkboom giftig is. Er kan hier witte sappen vrijkomen en deze kunnen voor irritaties in de ogen en op huid zorgen.

Schefflera 

De Schefflera is een andere kamerplant die weinig zonlicht nodig heeft. De plant kan maar liefst 1,5 tot twee meter hoog worden en wordt in het Nederlands ook wel Vingerbloem genoemd. Deze naam heeft de plant te danken aan zijn grote groene bladeren met gele vlekken. Verder heeft de Schefflera een gevlochten stam.

De plant komt het best tot zijn recht wanneer je direct zonlicht vermijdt. Daarnaast is het belangrijk dat de potgrond te allen tijde wat vochtig is, maar moet je ervoor zorgen dat de wortels niet te veel water krijgen. Dan kunnen deze namelijk gaan rotten en zal de plant zijn mooie uiterlijk verliezen.

Goudpalm 

De volgende kamerplant die weinig licht nodig heeft is de Goudpalm, ook wel bekend onder de Latijnse naam Areca Dypsis. De Goudpalm draagt in de Caraïben goudgele vruchten en heeft daardoor de naam Goudpalm gekregen. Helaas zul je deze vruchten binnenshuis hoogstwaarschijnlijk niet te zien krijgen. De Goudpalm bestaat uit rietachtige stengels en krijgen de vorm van een veer. Deze plant ziet er erg mooi uit en geeft een prettige sfeer mee aan een ruimte. Hierdoor is de Goudpalm ook een zeer populaire plant voor in de woonkamer.

Het is een plant die prima in de schaduw geplaatst kan worden, maar ook in het licht goed tot zijn recht komt. Enkel donkere plekken zijn voor de Goudpalm niet geschikt. Verder moet je de plant twee keer per week in de zomer water geven en in de winter is één keer per week voldoende. Daarnaast kun je de plant eventueel op den duur snoeien, want de plant kan tot aan het plafond groeien. 

Drakenbloedboom

Ben je op zoek naar een mooie kamerplant die weinig zonlicht nodig heeft en daarnaast ook onderhoudsvriendelijk is? Dan is een Drakenbloedboom misschien wel iets voor jou. In de wintermaanden hoef je deze plant bijvoorbeeld maar één keer in de vier tot zes weken water te geven. Wanneer je de Drakenbloedboom aanschaft en plaatst in de woonkamer, zal deze niet hoger worden dan twee meter. 

Polyscias Hawaiiana 

De Polyscias Hawaiiana  is een andere kamerplant die het best tot zijn recht komt op een plek met weinig licht. In principe kan deze plant wel tegen licht, maar moet je direct zonlicht vermijden. Echter, de Polyscias Hawaiiana heeft toch een voorkeur aan plekken met veel schaduw. 

In de lente- en zomermaanden kun je de Polyscias Hawaiiana het beste twee keer per week water geven. In de winter daarentegen heeft de plant voldoende aan één keer per week water. Het is belangrijk dat je voorkomt dat de potgrond opdroogt. Dit kun je controleren door je volledige vinger in de grond te steken. Op den duur kun je beter inschatten wanneer de plant opnieuw water nodig heeft en hoef je dit dus niet telkens met je vinger te controleren.

Olifantsoor 

De Olifantsoor of Alocasia is een andere bijzondere kamerplant die weinig licht nodig heeft. De grote pijlvormige bladeren van deze plant maakt het zo’n mooie verschijning voor in een ruimte. Weet wel dat deze plant oorspronkelijk in het Tropisch regenwoud groeit en het dus gewend is aan hoge temperaturen en een vochtige omgeving. Hierdoor heeft de Olifantsoor relatief veel onderhoud nodig en kom je niet weg met één keer per paar weken sproeien. Echter, wanneer dit geen probleem voor je is, dan is de Olifantsoor een kamerplant die we zeker kunnen aanraden.

Ficus Elastica 

Ficus Elastica is een andere kamerplant die weinig licht nodig heeft. Je kunt de plant prima in de schaduw zetten, maar half schaduw is helemaal perfect. De plant wordt namelijk gelukkig wanneer het een beetje zon mee kan pikken. De plant heeft ronde stevige bladeren die er mooi uitzien.

Verder heeft de Ficus Elastica een groot voordeel. Het is namelijk bewezen dat deze plant de lucht in een ruimte zuivert. Erg fijn dus om deze plant in de woonkamer of slaapkamer te hebben staan. Er bestaan overigens honderden ficussen, waarvan de Elastica er één van is. Veel van de planten uit deze familie zien er erg mooi uit. 

Sansevieria trifasciata

De Sansevieria trifasciata is beter bekend onder de naam vrouwentong en is een kamerplant waar je zelden het omkijken naar hebt. Zo kan de plant wekenlang verwaarloosd worden, maar blijft de plant er nog steeds mooi en fris uitzien. Uiteraard kan deze plant goed omgaan met weinig licht en omdat deze plant een stuk kleiner is dan veel andere planten uit deze lijst, kun je gemakkelijk een hoekje in bijvoorbeeld de woonkamer of op het kantoor mee opvullen. 

Olifantspoot

Je hebt hierboven de Olifantsoor al voorbij zien komen, maar ook de Olifantspoot mag niet ontbreken in een lijst met mooie kamerplanten die weinig licht nodig hebben. Je kunt het beste plekken met veel schaduw vermijden, maar de Olifantspoot komt goed tot zijn recht in half schaduw. 

De Olifantspoot komt oorspronkelijk uit (sub)tropische gebieden en is een plant die zeer langzaam groeit. Je hebt zowel de keuze om een klein exemplaar aan te schaffen als direct voor een grote variant te kiezen. Een groot exemplaar is al vaak minstens vijftien jaar oud. De plant heeft zijn Nederlandse namen te danken aan zijn uiterlijk. Dit is overigens vaak het geval bij de Nederlandse benaming van planten. De stam van deze plant heeft wat weg van een dikke olifantspoot. 

Bij het wateren van deze plant moet je goed letten op de potgrond. Zo mag de grond opgedroogd zijn, maar mag de plant geen natte voeten krijgen. Wanneer de potgrond te nat is, kunnen de wortels gaan rotten en zal de plant uiteindelijk sterven.  

Zamioculcas

De volgende kamerplant die weinig zonlicht nodig heeft is de Zamioculcas. Het is een mooie kamerplant en ideaal voor mensen zonder groene vingers. De Zamioculcas heeft namelijk weinig onderhoud nodig en zal niet sterven wanneer je de plant te veel water geeft. Verder hoef je de Zamioculcas niet in een donker hoekje te plaatsen, want hij kan wel degelijk tegen fel licht, zolang het maar geen direct zonlicht is. 

Kwartjesplant

De Kwartjesplant is bekend onder verschillende namen. Naast de Latijnse naam Aspidistra, heeft de plant meerdere Nederlandse namen. Zo kun je de planten kennen als Kloosterplant, Slagersplant, Bladerenplant en uiteraard Kwartjesplant. Hoe je de plant ook wilt noemen, het gaat hier om een zeer mooie en sterke plant die oorspronkelijk alleen te vinden was in het Himalayagebied. Een Kwartjesplant kan ongeveer anderhalve meter hoog worden.

Net als de meeste kamerplanten uit dit artikel is het geen moeilijke plant om te verzorgen. Tussen de gietbeurten door mag de grond best een klein beetje opdrogen, maar zorg er wel voor dat de potgrond niet helemaal opdroogt. Ook moet je de plant niet te veel water geven. Dit zal een Kwartjesplant ook niet waarderen.

Bromelia

We komen aan het einde van onze lijst met mooie kamerplanten die weinig licht nodig hebben. Wat je misschien al is opgevallen is dat de meeste planten niet zo geschikt zijn in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Sommige planten zijn te groot voor de meeste badkamers en voor andere planten is de badkamer te vochtig of te donker. Een plant welke wel uiterst geschikt is voor in de badkamer, is de Bromelia. De Bromelia is een tropische plant die het goed doet in vochtige ruimtes. 

Wagner Palm 

We zijn aan het einde gekomen van deze lijst met negentien hippe kamerplanten die weinig licht nodig hebben. We sluiten de lijst af met de Wagner Palm. Het gaat hier om een mooie en sterke palm die je zowel binnen- als buitenshuis kunt plaatsen. Hoewel de Wagner Palm erg sterk is, kan deze plant niet alle temperaturen overleven. Wanneer het in de wintermaanden buiten hard vriest, kun je de palm beter een tijdje binnen zetten om op te warmen. Verder kan een Wagner Palm erg groot worden, namelijk ongeveer vijf meter hoog. Deze plant groeit ongeveer dertig centimeter per jaar, dus je kunt zelf uitrekenen wanneer hij het plafond bereikt en je beter een plekje in tuin voor de plant kunt zoeken.

Qua plaatsing is de Wagner Palm een zeer makkelijke plant. Je kunt een Wagner Palm eigenlijk overal plaatsen. Zo doet de plant het goed in de zon, schaduw en halfschaduw. 

Waar kun je kamerplanten kopen?

Kamerplanten die weinig licht nodig hebben zijn ontzettend populair. Je wilt een woonkamer natuurlijk ook voorzien van wat groen waar er geen direct zonlicht schijnt. Door de populariteit kun je de kamerplanten bij veel (online) winkels aanschaffen. Kijk bijvoorbeeld eens rond bij de volgende webwinkels: 123planten.nl, Fleurdirect.nl en Intratuin.nl

Conclusie

Als het gaat om kamerplanten die weinig zonlicht nodig hebben is er aan keuze geen gebrek. Wij hebben in dit artikel negentien kamerplanten waar wij zelf groot fan van zijn uitgelicht, maar er zijn talloze andere mooie planten die het prima doen in de schaduw of vochtige ruimtes zoals de badkamer. Ook hebben sommige van de planten die we hierboven hebben genoemd verschillende varianten. Zo kunnen deze verschillende kleuren, vormen en maten hebben. We hopen in ieder geval dat je wat bent opgeschoten met onze lijst en één of meerdere kamerplanten naar jouw smaak hebt kunnen vinden.