In 5 stappen een duurzamere woning: zo doe je dat

In 5 stappen een duurzamere woning: zo doe je dat

De wens om de ecologische voetafdruk te verkleinen, door (vooral fossiele) energie te besparen en minder CO2 uit te stoten? Je woning helemaal klaarmaken voor de toekomst, vanwege de Nederlandse ambitie in 2050 klimaatneutraal te zijn? Of angst voor wederom torenhoge energierekeningen, net als gedurende de energiecrisis in 2021 en 2022? Er zijn allemaal goede redenen om in een energiezuinige en duurzame woning te willen wonen. Vanwege de krappe woningmarkt zijn meer mensen aangewezen op verbouwen. Hieronder vind je een handig stappenplan om in vijf stappen je huidige woning te verduurzamen.

Energietransitie en minder energie verbruiken

Voor sommige mensen klinkt verduurzaming als iets heel abstracts. Maar concreet draait het eigenlijk om twee doelen: energietransitie en energiebesparing. De energietransitie houdt in dat je overstapt van energie uit fossiele bronnen op duurzame elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals wind en zon. Energiebesparing draait om het nemen van maatregelen om je energieverbruik te verlagen. Hieronder lees je welke stappen je kunt nemen om beide doelen te realiseren, en welke volgorde daarbij aangeraden wordt.

  1. Je woning optimaal isoleren

Nieuwbouwwoningen moeten aan strenge regels voldoen als het gaat om energie-efficiëntie. Bij bestaande woningen is er vaak nog veel winst te behalen met na-isolatie. Spouwmuurisolatie is de meest snelle, eenvoudige en rendabele maatregel. Maar ook vloerisolatie, dakisolatie en ramen met isolatieglas vergroten het comfort en verlagen de energielasten aanzienlijk. Meer weten over de mogelijkheden bij jou thuis? Laat dan Lammertink Isolatie een gratis en vrijblijvende isolatiecheck uitvoeren.

  1. Goede ventilatie

Goed isoleren verlaagt je energieverbruik. Maar het zorgt ook voor minder natuurlijke ventilatie. En dat zorgt weer voor een ongezond binnenklimaat, met meer kans op schimmel en een hoger fijnstofgehalte. Laat daarom ook ventilatieroosters plaatsen of kies voor ramen met ventilatieroosters.

  1. Energie besparen met balansventilatie

Naast natuurlijke ventilatie wordt ook een ventilatiesysteem aangeraden. Dit zorgt voor een voortdurende verversing van de lucht in huis. Jammer is alleen wel dat de lucht die naar buiten wordt geblazen, verwarmd is. Wil je deze warmte hergebruiken? Kies dan voor balansventilatie, ook wel warmteterugwin ventilatie (wtw) genoemd om energie te besparen op het verwarmen van de frisse, verse lucht.  

  1. Laat zonnepanelen plaatsen

Na vooral energiebesparende maatregelen, is het goed naar een meer duurzame opwekking van energie te gaan kijken. Zonnepanelen – die in 2024 ook nog eens relatief goedkoops zijn – zijn hiervoor uitermate geschikt. Kies niet te veel panelen, met het oog op afschaffing van de salderingsregeling en terugleverkosten. Maar denk ook na over de eventuele gevolgen van overstappen van aardgas op elektriciteit. Je verbruik kan in de toekomst hoger worden als je je gasfornuis vervangt door een inductieplaat, en je ook elektrisch gaat autorijden.

  1. Overstappen van aardgas op elektra

Na al deze maatregelen kun je na gaan denken over de overstap van aardgas op elektra. De grootste aanpassingen zijn vervanging van de radiatoren door vloerverwarming, en je cv-ketel door een warmtepomp. Daarnaast zal een gasfornuis plaats moeten maken voor een andere kooktoestel, zoals bijvoorbeeld inductie.

De kosten en baten van verduurzaming

Afhankelijk van de leeftijd en kenmerken van je woning kan verduurzaming een klein of groter project zijn. In sommige gevallen kan het een behoorlijke investering vragen, maar die betaalt zich op diverse manieren terug. Is het niet vanwege meer comfort, dan is het wel een lagere energierekening en woningwaardestijging. Vergeet niet te onderzoeken of de verduurzamingsmaatregelen in aanmerking komen voor subsidie!