Tuinhuis verven: advies en een gratis stappenplan

Wil je jouw tuinhuis verven, maar heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Of wil je weten hoe je zo lang mogelijk van een goed uitziende tuinhuis kunt genieten? Wij leggen in dit artikel uit waar je op moet letten en hoe je het beste een tuinhuis kunt schilderen. Een houten tuinhuis wordt beïnvloed door onder andere weersomstandigheden, zoals regen en vorst en wanneer je niet goed te werk gaat zul je al snel problemen tegenkomen.

Alles wat je nodig hebt voor verven van je tuinhuis

Swipe naar links of rechts

Kleuren voor het verven van je tuinhuis

De kleur van jouw tuinhuis heeft een grote invloed op de uitstraling van je tuin. Zo kun je op basis van de kleur van je tuinhuis jouw tuin bijvoorbeeld een natuurlijke, scandinavische of zomerse look meegeven. Wij hebben een aantal voorbeelden van populaire stijlen op een rij gezet.

Natuurlijke uitstraling

Heb je veel houten tuinmeubelen en zoek je een stijl die hier bij past? Door je tuinhuis groen te verven kies je voor een natuurlijk uitstraling. 

Zomerse stijl

Een zomerse look kun je creëren door je tuinhuis te verven met een felle zomerse kleur, zoals oranje. De kleur oranje kun je goed combineren met wit. 

Minimalistische stijl

Een minimalistische stijl kun je creëren om het tuinhuis zwart te verven met groene accenten. Bij deze stijl komen witte meubels goed tot hun recht.

Scandinavische uitstraling

Als laatst zien we een schandinavische stijl ook vaak voorbij komen. Door lichte kleuren en een hip design te gebruiken kun je het tuinhuis een scandinavische uitstraling meegeven. Gebruik zachte kleuren en combineer deze met pastelkleuren.

Tuinhuis verven of beitsen

Een tuinhuis dient goed onderhouden te worden. Hiermee is de kans op een verweerd tuinhuis vele malen kleiner. Je hebt de keuze om een tuinhuis te verven, maar kunt er ook voor kiezen om het tuinhuis te beitsen. Weet je de verschillen niet tussen deze twee opties? Wij zullen ze hieronder kort toelichten.

Tuinhuis schilderen

De eerste opties waaruit je kunt kiezen is om je tuinhuis te schilderen. Door het verven van een tuinhuis creëer je een nette uitstraling en zullen de oorspronkelijk houtstructuur niet meer meer zichtbaar zijn. Bij het schilderen van een tuinhuis moet je ervan uitgaan om elke vijf a zeven jaar het tuinhuis opnieuw te moeten onderhouden. Dit is onder andere afhankelijk van de kleuren die gebruikt worden. Vaak hebben lichtere kleuren minder snel onderhoud nodig.  

Tuinhuis beitsen

Het beitsen van een tuinhuis is een duurzame manier om het hout van het tuinhuis te beschermen. Door het schilderen verlies je de houtstructuur van het tuinhuis, maar bij beitsen is dit niet het geval. Daarnaast heb je ook bij deze optie de keuze uit veel verschillende kleuren. 

Beits

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,99)

Het tuinhuis wel of niet schuren?

In de meeste gevallen moet je voordat je begint met het verven van een tuinhuis eerst het hout schuren. Je geeft het hout hiermee een grove structuur en hierdoor kan de verf beter hechten. Daarnaast is schuren ook een belangrijk onderdeel van het proces wanneer het hout beschadigingen en oneffenheden bevat. Door het schuren zie je na het verven deze onenigheden en beschadigingen niet meer. Echter, niet in alle gevallen hoef je het hout te schuren. 

Wanneer moet je wel schuren?

In veel gevallen kun je het hout wel schuren. Zo kun je hout met een waslaag beter wel schuren. Doe je dit niet, dan hecht de verf minder goed. Ook hout met een laklaag kan beter geschuurd worden. Een laklaag stoot namelijk de verf af. Verder kan nieuwe verf niet goed hechten op een oude verflaag. Bevat het tuinhuis nog een oude verflaag? Schuur dan eerst het hout alvorens je begint met het schilderen. Als laatste dien je bloedend hout te schuren. Bloedend hout kan namelijk kleurstoffen lekken en deze kleurstoffen kunnen zich mengen met de nieuwe verf die je aanbrengt.

Wanneer hoef je niet te schuren?

Je hoeft hout niet te schuren als je geschaafd hout wilt gaan schilderen. Deze houtsoort is vaak al mooi glad. Geschaafd hout is onder te verdelen is twee soorten: fijn geschaafd en geschaafd hout.

 Fijn geschaafd hout heeft een wat grof en robuust uitstraling. Fijn geschaafd hout is minder glad dan geschaafd hout. 

Geschaafd hout is daarentegen zeer glad en is wat lastiger te schilderen zonder het eerst te schuren. Je hoeft het niet te schuren, maar het kan wel. Deze soort wordt vaak gebruikt bij het maken van meubels.

Stappenplan voor het opnieuw schilderen van een tuinhuis

Heb je een tuinhuis welke nog niet eerder geschilderd is of is jouw tuinhuis toe aan een nieuw lik verf? De aanpak hierin verschilt nogal. Wij zullen ze in dit artikel beide bespreken, maar zullen beginnen met het stappenplan voor het herschilderen van een tuinhuis.

Oude verf verwijderen

Allereerst dien je de oude verf te verwijderen. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Zo kun je gebruik maken van een verfkrabber of een hittepistool. Mocht dit niet werken, dan kun je de oude verf in bijna alle gevallen met een afbijtmiddel verwijderen. 

Houtrot opsporen en repareren 

De volgende stap is om houtrot op te sporen en te herkennen. Dit vind je meestal bij de ramen en aan de onderkant van een tuinhuis. 

Na het opsporen van het houtrot, moet je het houtrot repareren. Dit kun je doen door deze plekken schoon te maken zodat je geen houtrot meer ziet. Vervolgens dien je op dezelfde plekken houtrotstop aan te brengen en het te vullen met houtrotvuller. Dat laatste zorgt ervoor dat het net zo hard wordt als het hout zelf.

Kies de juiste primer en verf

Het is nu tijd om te bepalen voor welke primer en verf je wilt gebruiken. Een goede primer is namelijk erg belangrijk. Het soort primer dat je nodig hebt is afhankelijk van de kleur verf die je wilt gaan gebruiken. Kies je voor witte of lichte verf, gebruik dan witte primeur. Maak je gebruik van donkere verf, dan moet je vanzelfsprekend voor donkere primeur kiezen. Door de juist primer te gebruiken krijg je het beste resultaat na het verven van een tuinhuis. Verder moet je naast het kiezen van de juiste primer en kleur ook bepalen of je gebruik gaat maken van acrylverf of  alkydverf. Acrylverf is verf op waterbasis en alkydverf is olieverf.

Schoonmaken van het tuinhuis

Voordat je begint met het verven van het tuinhuis dien je deze eerst grondig schoon te maken. Je kunt dit doen door eerst alle vervuiling te verwijderen en vervolgens met een spons en water het tuinhuis schoon te maken. 

Verder moet je het hout schuren. Dit doe je met middelgrof schuurpapier. Let hierbij wel op dat je de juiste veiligheidsmaatregelen treft, zoals het dragen van een mondkapje, handschoenen en een veiligheidsbril.

Na het schuren van het tuinhuis moet je het hout stofvrij maken. Hiervoor kun je gebruik maken van een bezem, stofzuiger of een borstel.

De laatste stap voordat je kunt beginnen met het aanbrengen van primer en het verven van het tuinhuis is het hout ontvetten. Je hebt hiervoor een emmer met warm water nodig. Voeg een scheut St. Marc of ammonia toe en brengt dit vervolgens aan op het hout. Belangrijk is dat je dit goed laat drogen.

<strong>Ammoniak</strong>

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,20)

Breng de primer aan

Door het aanbrengen van primer zorg je dat de verf beter kan hechten met het hout. 

Het tuinhuis verven

De laatste stap is om het tuinhuis te verven. Bij de verf ontvang je een gebruiksaanwijzing. Hierop lees je waar je op dient te letten. 

Stappenplan voor het verven van een nieuwe tuinhuis

Heb je een nieuw tuinhuis gekocht en wil je deze aanpassen naar eigen smaak? Dan kun je deze beitsen of schilderen. Hiervoor hoef je minder stappen te volgen dan wanneer je een tuinhuis wilt herverven. Aan te raden is om het tuinhuis zo snel mogelijk na aanschaf te verven of te beitsen. Hierdoor is de kans dat het hout wordt aangetast door bijvoorbeeld de zon of regen het kleinst. Volg onderstaande stappen voor het mooiste resultaat. 

Het hout droog schuren en afstoffen

Wanneer het hout onbehandeld is moet je deze droog schuren met schuurpapier. Vervolgens moet je het hout afstoffen. Hiervoor kun je gebruik maken van een zachte bezem of borstel. Stof kan er namelijk voor zorgen dat de verf of beits niet goed zal hechten en dit wil je uiteraard voorkomen. Ook moet je eventuele hars verwijderen met een doek en white spirit.

Het ontvetten van het hout

De volgende stap is om het hout te ontvetten. Hout ontvetten kun je doen met een pluisvrije doek en synthetische thinner. Laat dit voldoende drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Aanbrengen van de grondlaag

Wanneer het hout goed is opgedroogd, kun je beginnen met het aanbrengen van een grondlaag. Hiermee bescherm je het hout tegen schimmels en houtrot. 

Het tuinhuis verven

Een nieuw tuinhuis verven doe je door te schilderen in de richting van het houtnerf. Voor het beste resultaat is aan te raden om twee lagen aan te brengen. Het is belangrijk dat je wacht tot de eerste laag is opgedroogd alvorens je de tweede laag aan gaat brengen.

Een tuinhuis beitsen

Je kunt er ook voor kiezen om het tuinhuis te beitsen. Door transparante beits aan te brengen blijft de houtstructuur en houttekening zichtbaar. Bij dekkende beits zal enkel de houtstructuur zichtbaar zijn. Het voordeel van dekkende beits is dat je de keuze hebt uit verschillende kleuren.

Wanneer is de beste tijd om een tuinhuis te verven?

De beste tijd om een tuinhuis te verven is in de maanden van april tot en met met september. Tijdens deze periode is de temperatuur hoger dan de andere maanden. Ook is er tijdens deze maanden een lagere luchtvochtigheid. 

Watergedragen verf droogt bijvoorbeeld niet goed bij temperaturen onder de 15 °C. Ook bestaat er een kans dat de verf nog niet droog is en er een regenbui overheen komt.  

Hoeveel lagen verf op tuinhuis?

Hoeveel lagen verf je nodig hebt, hangt af van de staat van het tuinhuis en de dekkracht van de verf die je gebruikt. Over het algemeen is het aan te raden om minimaal twee lagen verf aan te brengen voor een goede dekking en duurzaamheid. Houd er rekening mee dat het aanbrengen van te veel verflagen ook nadelig kan zijn voor de levensduur van het hout.

Tuinhuis verven met deze 5 handige tips

Voor het beste resultaat tijdens het verven van een tuinhuis hebben wij een aantal tips op een rij gezet.

Tips 1: verf bij de juiste temperatuur

Voor het beste resultaat is de juiste temperatuur erg belangrijk. Wij raden aan om te verven bij een temperatuur tussen de 10 en 20 °C. Te hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de verf te snel opdroogt en bij een te lage temperatuur droogt de verf te langzaam. Wanneer verf te snel droogt kun je oneffenheden niet goed verwijderen.

Tip 2: creëer een opvallend tuinhuis

Je kunt een tuinhuis opvallender maken door gebruik te maken van meerdere kleuren. 

Tip 3: gebruik een verfspuit

Door het gebruik van een verfspuit kun je de verf egaal aanbrengen.

Tip 4: maak kwasten goed schoon

Maak kwasten altijd goed schoon. Dit kun je eenvoudig doen met water en zeep. Ook kun je de kwasten met wasbenzine reinigen. 

Tip 5: verf goed opbergen

Ben je klaar met het verven van het tuinhuis en heb je nog verf over? Belangrijk is op de pot direct af te sluiten en op een droge plek op te bergen. Je moet namelijk voorkomen dat er vocht overheen kan komen.

Buitenverf kopen 

Er zijn veel bouwmarkten en webshops waar je buitenverf kunt aanschaffen. Enkele betrouwbare aanbieders van buitenverf zijn onder andere: Bol.com, Verf.nl, Onlineverf.nl, Gamma en Praxis.

Conclusie 

Een tuinhuis verven is niet al te moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je goed voorbereid te werk gaat. Door het volgen van onze stappenplan zul je het beste resultaat krijgen. Welke stappen je moet volgen is afhankelijk of je een nieuw tuinhuis gaat verven of een oudere tuinhuis gaat voorzien van een nieuwe verflaag. Naast het schilderen van een tuinhuis kun je kiezen om een tuinhuis te beitsen. Verder lees je over de verschillende kleuren voor een tuinhuis en geven we meerdere bruikbare tips voor het verven van een tuinhuis.


Veelgestelde vragen over het verven van een tuinhuis

Bij het plannen van het schilderen van je tuinhuis kunnen veel vragen naar boven komen. Als gepassioneerde klusser met ervaring in het opknappen van buitenruimtes, sta ik klaar om enkele van de meest gestelde vragen te beantwoorden. Of je nu advies nodig hebt over kleurkeuzes, het verschil tussen verven en beitsen wilt begrijpen, of tips wilt voor een vlekkeloze afwerking, hier vind je alle antwoorden om jouw tuinhuisproject tot een succes te maken. Laten we meteen beginnen!

Kleuren voor het verven van je tuinhuis

Natuurlijke uitstraling
Hoe kan ik mijn tuinhuis een natuurlijke uitstraling geven door het groen te verven?

Zomerse stijl
Welke kleuren kan ik gebruiken om mijn tuinhuis een zomerse uitstraling te geven?

Minimalistische stijl
Hoe kan ik mijn tuinhuis zwart verven met groene accenten voor een minimalistische uitstraling?

Scandinavische uitstraling
Wat zijn goede kleurencombinaties om mijn tuinhuis een Scandinavische uitstraling te geven?

Tuinhuis verven of beitsen

Tuinhuis schilderen
Hoe vaak moet ik mijn tuinhuis opnieuw schilderen als ik kies voor het verven ervan?

Tuinhuis beitsen
Wat zijn de voordelen van het beitsen van een tuinhuis ten opzichte van het schilderen?

Het tuinhuis wel of niet schuren?

Wanneer moet je wel schuren?
In welke situaties is het noodzakelijk om het hout van een tuinhuis te schuren voordat je gaat verven?

Wanneer hoef je niet te schuren?
Zijn er gevallen waarin het niet nodig is om het hout van een tuinhuis te schuren voordat je gaat verven?

Wanneer is de beste tijd om een tuinhuis te verven?

Optimale periode voor verven
Wat is de beste tijd van het jaar om mijn tuinhuis te verven?

Hoeveel lagen verf op tuinhuis?

Aantal verflagen
Hoeveel lagen verf heb ik nodig voor een goede dekking en duurzaamheid van mijn tuinhuis?