Veiligheid boven alles: hoe je jouw elektrische installatie thuis kunt controleren

Veiligheid boven alles: hoe je jouw elektrische installatie thuis kunt controleren

Je weet het maar al te goed. Veiligheid bij jou in huis staat altijd voorop. En dat is helemaal het geval als het gaat om je eigen elektrische installaties thuis. Hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Het uitvoeren van een periodieke controle van je elektrische installatie is dan een erg logische keuze. Dit brengt immers een aantal voordelen met zich mee. Het is essentieel om uit te voeren, aangezien je op deze manier risico’s kunt identificeren en kunt voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Maar hoe ga je nu het beste met deze klus aan de slag? In dit blog geven we je een aantal tips om de veiligheid van jouw elektrische installatie thuis te controleren.

Doe altijd de nodige controles bij de zekeringskast

Een van de eerste stappen die je kunt zetten? Dat is het controleren van de zekeringskast. En hoe je dat het beste kunt doen? Open de zekeringkast of de groepenkast en controleer of alle zekeringen of automaten goed zijn geïnstalleerd. Ook kun je dan meteen controleren of ze goed functioneren. Zorg er altijd voor dat er geen zichtbare tekenen van overbelasting zijn. Een bekend voorbeeld daarvan zijn gesmolten zekeringen.

Je kunt altijd even de aardlekschakelaar testen

En heb je op dit moment al een goede aardlekschakelaar bij jou in huis? Zo niet, is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan met een aardlekschakelaar bestellen. Test de aardlekschakelaar door op de testknop te drukken. In dat geval zou de aardlekschakelaar moeten worden geactiveerd, wat er vervolgens gebeurt? De stroomtoevoer naar het circuit zou moeten worden onderbroken. Als de aardlekschakelaar niet goed functioneert, moet deze worden vervangen door een erkende elektricien. Alleen dan kun je zeker zijn van een veilige omgeving om in te wonen.

Werken alle stopcontacten en schakelaars bij jou in huis?

En naast het installeren van een aardlekschakelaar, ben je bij een elektricien ook aan het juiste adres voor het installeren van alle soorten installatieautomaten. Werkt dit helemaal naar behoren bij jou in huis? Dan is het controleren van de stopcontacten en schakelaars een erg logische volgende stap om te zetten. Controleer alle stopcontacten en schakelaars in jouw huis om ervoor te zorgen dat ze stevig zijn gemonteerd en goed werken. En kom je er achter dat niet alle elementen naar behoren werken? Vervang in dat geval de beschadigde of losse stopcontacten en schakelaars onmiddellijk.