Wat is een laadpaal met Dynamic Load Balancing?

Wat is een laadpaal met Dynamic Load Balancing?

Heb je wel eens meegemaakt dat je apparaten in huis tegelijk aan stonden en je plots te veel stroom verbruikte, waardoor je hoofdaansluiting overbelast raakte? Stel je dan voor dat je ook nog eens een elektrische auto oplaadt thuis. Zo’n oplaadstation gebruikt aanzienlijk veel energie. Het is dus belangrijk te beseffen welk effect dit heeft op je thuisnetwerk. Dynamic Load Balancing komt hierbij kijken: dit mechanisme regelt op een veilige manier het stroomverbruik in je woning.

Wat houdt Dynamic Load Balancing in? 

Dynamic Load Balancing functioneert als een waakhond voor je huishoudelijk stroomverbruik. Er is een limiet aan de hoeveelheid stroom die je hoofdaansluiting en je groepenkast aankunnen. Als deze limiet wordt overschreden, wordt de hoofdaansluiting overbelast.

Hoe Dynamic Load Balancing werkt? Als je andere energie-intensieve apparaten gebruikt tijdens het opladen van je auto, zal je auto trager laden. Gebruik je daarentegen minder stroom? Dan laadt je auto sneller. Dankzij Dynamic Load Balancing blijft je elektriciteitsverbinding steeds veilig. 

Dynamic Load Balancing controleert constant de stroomvraag van je groepenkast. Huishoudelijke apparaten krijgen prioriteit over je auto. Als het stroomverbruik piekt, reageert het systeem onmiddellijk. Dit kan betekenen dat je auto trager laadt of zelfs stopt om overbelasting te voorkomen. Hierdoor laadt je auto zo efficiënt mogelijk, terwijl andere apparaten in huis de nodige stroom krijgen.

Als krachtige apparaten in je woning veel stroom verbruiken, wordt de laadsnelheid van je auto verminderd. Bij een lager stroomverbruik zal de auto sneller laden, maar de totale stroom zal nooit de limiet van 25 ampère overschrijden.

Waarom kiezen voor Dynamic Load Balancing? 

Dynamic Load Balancing is niet standaard op alle laadpunten aanwezig. Welke optie past bij jou?

Voor sommige ladapalen, zoals de laadpaal voor thuis van Zonneplan, is een slimme meter essentieel. Andere laadstations vereisen een specifieke stroommeter, wat prijziger is dan Dynamic Load Balancing met een slimme meter. Heb je zo’n meter nog niet? Je netbeheerder kan deze kosteloos plaatsen. Overweeg ook het volgende:

  • Intensieve gebruikers: Woningen met hoog stroomverbruik lopen een groter risico op overbelasting. Als je thuis energie-intensieve apparaten zoals een elektrische kookplaat of jacuzzi hebt, is Dynamic Load Balancing een perfecte oplossing voor een veilige stroomverbinding.
  • Laadcapaciteit: Thuislaadpunten hebben verschillende vermogens. Afhankelijk van je aansluiting kunnen deze sneller of trager laden. Dynamic Load Balancing garandeert dat je huishoudelijke apparaten veilig kunt gebruiken tijdens het opladen van je auto.

Interesse in een laadpaal thuis met Dynamic Load Balancing? 

Dynamic Load Balancing zorgt voor constante monitoring van je stroomnetwerk en voorkomt overbelasting. Voor veel laadstations is een extra kabel nodig voor Dynamic Load Balancing, maar het Zonneplan station gebruikt het 4G-netwerk, waardoor dit niet nodig is. Geïnteresseerd in een offerte voor zo’n laadstation? Zonneplan helpt je graag verder met een persoonlijk voorstel.

Veelgestelde vragen over Dynamic Load Balancing

Als iemand die thuis een elektrische auto oplaadt en ook nog eens veel stroom verbruikt met andere apparaten, begrijp ik hoe belangrijk het is om het stroomverbruik in huis in balans te houden. Hieronder zal ik drie veelgestelde vragen beantwoorden over Dynamic Load Balancing en hoe het kan helpen om overbelasting van je stroomnetwerk te voorkomen.

Wat houdt Dynamic Load Balancing in?

Dynamic Load Balancing functioneert als een waakhond voor je huishoudelijk stroomverbruik. Het regelt op een veilige manier het stroomverbruik in je woning door de laadsnelheid van je elektrische auto aan te passen aan de vraag naar stroom van andere apparaten in huis.

Hoe werkt Dynamic Load Balancing?

Dynamic Load Balancing controleert voortdurend de stroomvraag van je groepenkast. Als andere apparaten in huis veel stroom verbruiken terwijl je auto wordt opgeladen, zal de laadsnelheid van je auto vertragen. Zo blijft je elektriciteitsverbinding veilig en worden overbelastingen voorkomen.

Waarom kiezen voor Dynamic Load Balancing?

Dynamic Load Balancing zorgt ervoor dat je auto efficiënt kan worden opgeladen zonder het risico van overbelasting van je stroomnetwerk. Het is een ideale oplossing voor huizen met hoog stroomverbruik en garandeert dat je huishoudelijke apparaten veilig kunnen worden gebruikt tijdens het opladen van je auto.