Zacht water voor een gezonder leven

Water is essentieel voor ons dagelijks leven. We gebruiken het om te drinken, te koken, schoon te maken en nog veel meer. Maar niet alle water is hetzelfde. In sommige regio’s kan het water erg hard zijn, wat kan leiden tot problemen in huishoudelijke apparaten en zelfs huidproblemen. Gelukkig biedt een waterontharder een oplossing voor deze problemen. Laten we eens kijken naar de voordelen van het gebruik van een waterontharder.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat is ontworpen om hard water om te zetten in zacht water. Hard water bevat een hoog gehalte aan mineralen, voornamelijk calcium en magnesium. Deze mineralen kunnen zich ophopen in leidingen, apparaten en op oppervlakken, waardoor kalkaanslag ontstaat. Een waterontharder verwijdert deze mineralen en zorgt voor zacht water, dat vriendelijker is voor uw huishouden en uw gezondheid.

De voordelen van zacht water

  • Verlengde levensduur van apparaten: Hard water kan leiden tot kalkaanslag in apparaten zoals waterkokers, vaatwassers en wasmachines, waardoor ze minder efficiënt worden en sneller verslijten. Met zacht water blijven uw apparaten langer meegaan en presteren ze beter.
  • Minder schoonmaakwerk: Hard water kan vlekken en strepen achterlaten op glaswerk, douchewanden en kranen. Met zacht water zult u minder tijd en moeite besteden aan het schoonmaken, omdat er geen kalkaanslag meer is om te verwijderen.
  • Huid- en haar voordelen: Zacht water is zachter voor uw huid en haar. Hard water kan de natuurlijke oliën van uw huid en haar wegwassen, wat kan leiden tot een droge huid en dof haar. Met zacht water voelt uw huid zachter aan en blijft uw haar glanzender.
  • Besparing op schoonmaakproducten: Omdat zacht water minder neiging heeft tot het vormen van zeepresten, heeft u minder schoonmaakproducten nodig om uw kleding, vaat en huis schoon te houden. Dit bespaart niet alleen geld, maar is ook beter voor het milieu.
  • Milieuvriendelijk: Waterontharders dragen bij aan een duurzamere levensstijl. Ze verminderen de behoefte aan agressieve schoonmaak chemicaliën en verlengen de levensduur van apparaten, waardoor uiteindelijk minder afval wordt geproduceerd.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt meestal met behulp van een proces genaamd ionenuitwisseling. Het harde water stroomt door een tank met harskorrels die de calcium- en magnesiumionen vasthouden en deze vervangen door natriumionen. Het zachte water stroomt dan verder naar uw leidingen en apparaten.

Wat kost een goede waterontharder?

De kosten van een waterontharder variëren sterk afhankelijk van het type en de capaciteit van het systeem dat u nodig heeft, evenals de merkkeuze. Over het algemeen kunt u rekenen op een prijsklasse van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s voor de aanschaf en installatie van een waterontharder. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welk type waterontharder het beste bij uw behoeften past voordat u een beslissing neemt. Het is ook verstandig om de kosten van onderhoud en zout of andere regeneratieve middelen in overweging te nemen bij het bepalen van het totale kostenplaatje.

Is ontkalkt water gezond om te drinken?

Over het algemeen is ontkalkt water veilig om te drinken en heeft het geen negatieve gevolgen voor de gezondheid. Het belangrijkste verschil tussen zacht water (ontkalkt water) en hard water is het lagere gehalte aan calcium en magnesiumionen in zacht water. Hoewel calcium en magnesium essentiële mineralen zijn voor onze gezondheid, dragen ze niet significant bij aan onze dagelijkse behoeften voor deze mineralen.

Bij het drinken van ontkalkt water hoeft u zich geen zorgen te maken over een tekort aan calcium of magnesium, omdat deze mineralen gemakkelijk uit andere voedingsbronnen kunnen worden gehaald, zoals zuivelproducten, groenten en noten. Bovendien kan zacht water zelfs gunstig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor nierstenen, omdat het minder calcium bevat dat kan bijdragen aan de vorming van stenen.