Hoe kun je energie voor de inkoopprijs afnemen?

Hoe kun je energie voor de inkoopprijs afnemen?

Energiemaatschappijen verdienen ontzettend veel geld aan hun klanten. Het zou fijn zijn als klanten energie kunnen inkopen tegen de inkoopprijs. Goed nieuws voor de mensen die dit wel willen, want dat kan namelijk tegenwoordig! Dit kan via een energiemaatschappij dat een dynamisch contract aanbiedt. Bij zo’n bedrijf neem jij energie af voor de actuele tarieven. Hoe dat precies zit, lees je hieronder in het artikel.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een soort energieleveringsovereenkomst waarbij de prijs van elektriciteit kan fluctueren afhankelijk van de marktomstandigheden. Het biedt consumenten de flexibiliteit om hun elektriciteitstarieven naar behoefte aan te passen om een concurrentievoordeel te behouden en de kosten laag te houden. Een dynamisch contract biedt verschillende voordelen voor bedrijven en consumenten, waaronder meer transparantie over prijzen, meer controle over beslissingen over de aankoop van energie en verbeterde kostenbesparingen.  Als het goed waait en het zonnetje lekker schijnt, is er veel duurzame energie beschikbaar. Je kan dan met een dynamisch energiecontract profiteren van goedkope energie. Of zelfs van negatieve stroomprijzen. Je krijgt dan geld toe. Dynamische energiecontracten bieden informatie over groothandelsprijzen voor elektriciteit en gas een dag van tevoren, zodat klanten hun gebruik erop kunnen afstemmen.

Een lage energierekening

Doordat je heel transparant de daadwerkelijke tarieven betaalt van dat moment, kan het zorgen voor een lage energierekening. Dit komt omdat je bij traditionele energiemaatschappijen een vast bedrag betaalt, ook al zijn de daadwerkelijke tarieven lager. Een dynamische energieleverancier communiceert transparant met hun klanten wat de daadwerkelijke tarieven zijn en op die manier profiteer jij van energie voor de inkoopprijs. Je kunt zelfs je energieverbruik in de gaten houden via een speciale app, zodat je je verbruik kunt afstellen op de dal tarieven. Zo kun je op de goedkoopste punten bijvoorbeeld de wasmachine aanzetten en de vaatwasser. Je houdt hierdoor je energieverbruik super laag.

Zitten er nadelen aan een dynamisch contract?

Alles heeft zijn voor- en nadelen. Zo ook een dynamisch energiecontract. Je merkt het niet alleen direct als de prijzen dalen, maar ook de stijgingen merk je als eerste. Krijg je hier stress van of vind je het gedoe om je verbruik af te stemmen op de uurtarieven (hoeft niet, maar je kan daardoor extra besparen), dan is zo’n dynamisch energiecontract misschien niets voor jou. Een ander punt van aandacht is het hebben van zonnepanelen. Je terugleververgoeding is gelijk aan de stroomprijs in dat uur. Dat hoeft niet per se nadelig te zijn, maar is anders dan we met de salderingsregeling zijn gewend.