Wat is een sondering en waar dient het voor? 

Wat is een sondering en waar dient het voor?

Als je van plan bent om te gaan bouwen op een stuk grond, of het nu een huis gaat worden, een kantoorpand, of iets anders, is het belangrijk dat je weet wat de kwaliteit van de grond is. De bouwgrond is immers het fundament van een bouwproject. Om goed voorbereid te zijn is het dus altijd aan te raden om de kwaliteit van de bouwgrond te controleren voordat je begint. Met een sondering kun je de kwaliteit van de bouwgrond laten bepalen, zodat je weet hoe je te werk kunt gaan met jouw bouwproject. In dit artikel vertellen we je meer over een sondering!

Wat is een sondering? 

Met een sondering kun je dus de kwaliteit van bouwgrond bepalen, maar wat is een sondering nu precies en hoe gaat het in zijn werk? Een sondering is een geotechnisch onderzoek waarbij men hydraulische cones met veel precisie de grond in drukt. Tijdens het inbrengen van de cones meet het apparaat de puntweerstand die het ondervindt tijdens het proces. Dit is een erg belangrijk meetpunt, want het geeft de draagkracht van de grond aan. Daarnaast meet het apparaat de plaatselijke wrijving en de helling van de bodem. Na het onderzoek krijg je een zogeheten sondeergrafiek als resultaat. Door dit overzicht krijg je een gedetailleerd inzicht in de grondsoorten en eigenschappen op verschillende dieptes in je bouwgrond. 

Een sonderingsrapport voor jouw bouwgrond 

Nadat de sondering uit is gevoerd, verzamelt de uitvoerder alle gegevens en analyseert deze grondig, zodat er een sonderingsrapport op kan worden gesteld. Zo’n rapport is belangrijk om te hebben als eigenaar van de bouwgrond, want het bevat essentiële informatie voor bouwers en ingenieurs. Een sonderingsrapport vertaalt complexe informatie die verkregen is uit het sonderingsonderzoek naar duidelijke conclusies en aanbevelingen. Zorg er wel voor dat je de sondering laat uitvoeren door een bedrijf dat de normen hanteert van NEN-EN-ISO 22476-1:2012,IDT. Die normen geven je namelijk garantie op de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de resultaten in het rapport. Het sonderingsrapport is een belangrijke leidraad voor het kiezen van de meest geschikte funderingsmethode!

Zijn er meerdere sonderingen nodig? 

In veel gevallen is het nodig om meerdere sonderingen uit te voeren om een nauwkeurig rapport op te kunnen stellen. Hoeveel sonderingen er nodig zijn, hangt onder andere af van de complexiteit van het bouwproject waarvoor je de grond gaat gebruiken. Experts adviseren vaak om minimaal twee sonderingen uit te laten voeren om het risico op vervelende verrassingen tijdens een bouwproject te minimaliseren. 

Hoeveel kost een sonderingsonderzoek? 

We kunnen ons voorstellen dat je graag wil weten hoeveel je betaalt voor een sonderingsonderzoek. De prijzen verschillen natuurlijk nogal, afhankelijk van het aantal sonderingen dat nodig is. Gemiddeld genomen liggen de kosten om tot een sonderingsrapport te komen tussen de 400 en 1200 euro. Kies je ook voor funderingsadvies, dan lopen de kosten mogelijk op tot de 2000 euro. Dat is veel geld, maar vergeet niet dat het om onmisbare informatie gaat voor een goede fundering van je bouwproject. Als je een sonderingsonderzoek laat uitvoeren, zul je niet voor verrassingen komen te staan verder in het bouwproject. Op den duur scheelt dit je dus ook een hoop kosten.

Veelgestelde vragen over sonderingsonderzoek

Als ervaren bouwprofessional weet ik hoe cruciaal het is om de kwaliteit van bouwgrond te kennen voordat je aan een project begint. Een sonderingsonderzoek is een essentieel onderdeel van deze voorbereiding. Hieronder beantwoord ik drie veelgestelde vragen over sonderingen.

Wat is een sondering?

Een sondering is een geotechnisch onderzoek waarbij hydraulische cones met precisie in de grond worden gedrukt. Tijdens dit proces meten deze cones de puntweerstand, plaatselijke wrijving en bodemhelling. Het resultaat, een sondeergrafiek, biedt gedetailleerd inzicht in de grondsoorten en eigenschappen op verschillende dieptes in de bouwgrond.

Wat staat er in een sonderingsrapport?

Na het uitvoeren van de sondering wordt alle verzamelde data geanalyseerd om een sonderingsrapport op te stellen. Dit rapport bevat essentiële informatie zoals conclusies en aanbevelingen voor bouwers en ingenieurs. Het is van groot belang dat de sondering wordt uitgevoerd volgens de normen van NEN-EN-ISO 22476-1:2012,IDT om nauwkeurige en betrouwbare resultaten te garanderen.

Zijn meerdere sonderingen nodig?

In veel gevallen zijn meerdere sonderingen nodig om een nauwkeurig rapport te verkrijgen. Het aantal benodigde sonderingen hangt af van de complexiteit van het bouwproject. Over het algemeen wordt geadviseerd om minstens twee sonderingen uit te voeren om verrassingen tijdens het bouwproces te minimaliseren.

Wat zijn de kosten van een sonderingsonderzoek?

De kosten van een sonderingsonderzoek variëren afhankelijk van het aantal sonderingen dat nodig is. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de 400 en 1200 euro voor alleen het rapport. Als je ook funderingsadvies nodig hebt, kunnen de kosten oplopen tot ongeveer 2000 euro. Hoewel dit een aanzienlijke investering lijkt, is het onmisbare informatie voor een solide fundering van je bouwproject, wat op lange termijn kostenbesparend kan zijn.